Merkelová bude s Radičovou hovoriť aj o gréckej pôžičke

Premiérka Iveta Radičová sa v stredu v Nemecku stretne s kancelárkou Angelou Merkelovou. Podľa hovorcu premiérky Rada Baťa témou rokovania budú otázky vzájomných vzťahov, eurozóny i pôžičky Grécku.

25.08.2010 09:04
debata (6)

Otázku slovenského postoja ku gréckej pôžičke mieni nastoliť Merkelová. Slovenská premiérka v nedávnom rozhovore pre Financial Times Deutschland obhajovala neposkytnutie pôžičky. Uviedla, že Slovensko prešlo ťažkým obdobím reforiem a nikto krajine nepomohol, nedostala ani cent.

„Boli to naši občania, ktorí museli znášať túto ťarchu, a nebolo to jednoduché. Prekonali sme však túto fázu veľmi nepopulárnych a bolestivých reforiem. Ako mám teda našim občanom vysvetliť, že teraz máme pomôcť tým, ktorí nie sú sami pripravení niečo urobiť?“ povedala Radičová.

Vláda odporučila parlamentu neposkytnúť pôžičku Grécku. Ako jediný za ňu hlasoval poslanec vládneho KDH Anton Marcinčin. Nepodporili ju ani poslanci Smeru, hoci Ficova vláda pôžičku podporovala. Smer žiadal počkať na oficiálnu správu, ako Atény plnia plán úspor a škrtov.

Ľútosť nad prejavom nesolidarity po hlasovaní slovenského parlamentu prejavil eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn či predseda spoločenstva ekonomických ministrov krajín eurozóny Jean-Claude Juncker.

6 debata chyba