Majiteľ vošiel autom medzi štrajkujúcich, takmer zrazil Machynu

Zamestnanci z textilných fabrík Kali Agro a SLO.VI v Hencovciach, ktorí štrajkujú za zvýšenie miezd, sa dostali do ostrého konfliktu s majiteľom firmy.

25.08.2010 14:49 , aktualizované: 19:11
Emil Machyna Foto:
Predseda OZ KOVO Emil Machyna.
debata (158)

Keď stáli pred fabrikou, taliansky majiteľ firmy Mirko Bernuzzi sa na nich vyrútil autom. Takmer pri tom zrazil odborárskeho predáka Emila Machynu, ktorý v poslednej chvíli uskočil nabok. Machyna je presvedčený, že ide o úmysel, a na Taliana podal trestné oznámenie. Ten incident popiera. Odborári po tejto udalosti zvýšili ostražitosť, podniky chcú strážiť vo dne v noci.

„Stáli sme asi meter od cesty pred bránou do fabriky,“ opísal udalosť Machyna, ktorý bol medzi štrajkujúcimi, keď sa objavilo Bernuzziho auto. Jeho fabia však nespomaľovala, rútila sa priamo do hlúčika asi desiatich ľudí. „Myslel som si, že k nám nepôjde, keď nás vidí. Musel som odskočiť, strhol som aj jednu kolegyňu. Keď prechádzal okolo, zabúchal som mu na okno. Povedal som mu, aby tam zostal, že zavolám políciu. Keďže hovorí len po taliansky, vraveli sme to aj tlmočníčke. On však iba mávol rukou a odkráčal. Bol to jasný úmysel, preto som naňho podal trestné oznámenie,“ dodal Machyna, predseda Odborového zväzu KOVO.

Podľa informácií Pravdy policajti vo Vranove nad Topľou Machynov podnet už prijali. Na mieste boli už o niekoľko minút po incidente. Zatiaľ však nie je jasné, či prípad vyhodnotia ako priestupok, alebo pokus o ublíženie na zdraví. Majiteľ firmy sa k činu nechcel vyjadriť. „Podľa pána Bernuzziho k žiadnemu incidentu nedošlo. Iba zaparkoval auto pred bránou, ako to robia ostatní,“ informovala Pravdu jeho tlmočníčka. Svedkovia udalosti však tvrdia opak.

Podľa člena Predsedníctva OZ KOVO Jozefa Belicu bol Bernuzzi nahnevaný. Ostrý štrajk, ktorý odbory vyhlásili v utorok popoludní, sa totiž nevyvíja v jeho prospech. Zapojilo sa doň až 98 percent z 390 zamestnancov. Štrajkové hliadky včera zablokovali aj prístup do fabriky. „Dopoludnia to prebiehalo pokojne, až kým neprišiel Bernuzzi a nevyzval nás, aby sme odstúpili od brány. Chceli totiž výrobu presunúť inam. Odišiel aj na políciu, no nepochodil. Potom sa okolo 12. hodiny vrátil podráždený. Keby predseda neuskočil, určite by ho zrazil na zem. Zabrzdil až v poslednej chvíli, len pár centimetrov pred štyrmi členkami štrajkovej hliadky, ktoré sedeli na lavičke,“ priblížil okolnosti Belica. Dodal, že incident videlo viacero ľudí, dokonca ho aj nafilmovali.

Tvrdenie, že Bernuzzi chcel iba zaparkovať, je podľa Belicu smiešne. „Tam nie je miesto na parkovanie. A každý vodič má predsa brať ohľad na druhých. Ak je toto vyjednávanie po taliansky, tak ide o mafiánske praktiky,“ upozornil odborár s tým, že odteraz budú v strehu. Z vedenia firmy, kde ľudia dostávajú platy na úrovni minimálnej mzdy, sa zatiaľ štrajkujúcim nikto neospravedlnil. Ani neprejavil ochotu rokovať. „Ohlasy na náš štrajk sú však dobré. Veľa ľudí nám vyjadrilo podporu,“ uzavrel Belica.

Pracovníci oboch textiliek vyrábajúcich pančuchy vstúpili do štrajkovej pohotovosti už 7. júla, keď zlyhali rokovania o zvýšení miezd. Zamestnanci totiž priemerne zarábajú iba 260 eur v čistom. O kolektívnej zmluve odborári vyjednávali od marca. Žiadali zvýšenie mzdy o dve percentá plus variabilnú položku 25 eur za plnenie normy, rovnakú sumu za dochádzku, desať eur za prácu na zmeny a odmeny dva razy do roka. Vedenie firmy s podmienkami nesúhlasilo.

158 debata chyba