Sulík podľa Fica hrubo ponížil demokraciu. Pokúsia sa ho odvolať

Predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) bude čeliť na pôde parlamentu pokusu o odvolanie z funkcie. Na tlačovej konferencii to vyhlásil líder Smeru Robert Fico.

25.08.2010 16:12 , aktualizované: 18:26
debata (405)

Dôvodom je najmä postoj jeho strany k referendu, ako aj niektoré ďalšie prešľapy.

„Začíname podnikať všetky kroky na zvolanie mimoriadnej schôdze s návrhom na jeho odvolanie. To, čo predvádza pán Sulík, ohrozuje politický systém. Hrubo ponížil demokraciu. Smer nemôže na poste predsedu parlamentu rešpektovať človeka, ktorý si svoje pôsobenie v politike pomýlil s nezodpovednou zábavou. Ale to nie je veľký žúr s drogami, ale toto je vážny politický systém, kde si nikto nemôže iba tak s Ústavou SR a s priamou demokraciou robiť čo chce,“ zdôraznil Fico.

Expremiér kritizoval, že SaS nenominovala žiadneho človeka do Ústrednej volebnej komisie pre referendum. „To, čo predvádza v súvislosti s referendom, je hrubým výsmechom ústave a občanom. Sulík a jeho strana najskôr bez akejkoľvek zodpovednosti spustili petičnú akciu, po voľbách už referendum považujú za prekážku v ich politickej agende,“ upozornil. Podľa jeho slov navyše SaS z 50 obvodných komisií nominovala ľudí len do piatich.

Sulíkové metódy Fica znervózňujú 

Svojich zástupcov má SaS vo všetkých okrskových komisiách. „Mohlo by sa zdať, že len preto, lebo len oni sú odmeňovaní za túto činnosť,“ pripustil Fico. Zároveň kritizoval aj Sulíkovo vyjadrenie pre portál aktualne.sk, že pre SaS sú dôležití okrskoví zástupcovia, lebo tí vedia sčítanie hlasov ovplyvniť.

 „Toto vyjadrenie sa nedá nijako ospravedlniť. On napriamo hovorí, že sa dajú ovplyvňovať výsledky referenda. Čo to pre Boha stojí za človeka na čele NR SR? Predstavte si, že by som ja takúto vetu povedal,“ zdôraznil Fico. „Čo mal tri promile?“ dodal s tým, že to sú metódy, ktoré Smer znervózňujú. Sulík nemôže byť podľa Fica predseda parlamentu, ak tam bude, bude to hanba zvyšných koaličných strán.

Okrem prístupu k referendu vyčítal prvému mužovi zákonodarného zboru aj protokolárne prešľapy, „tajnú dohodu so štyrmi poslancami“, zatajovanie človeka, ktorý mal korumpovať poslanca SaS 20 miliónmi eur či vyjadrenie, že všetci premiéri a hlavy štátov EÚ poškodili národné záujmy tým, že pripravili mechanizmus na podporu Grécka.

Na otázku, či je Sulík horší ako jeho predchodcovia vo funkcii, Fico odvetil, že každý z predsedov parlamentu možno priniesol do politiky niečo svojské, niekto sa vyjadroval expresívnejšie, niekto sa správal zakríknutejšie. „Ale nikto takto hrubo neodignoroval referendum. Nebol prípad, kedy by sa druhý najvyšší ústavný činiteľ vyjadril, že ‚tí vedia sčítanie ovplyvniť‘. Čo zase povie, že sa pomýlil? Že to bol brept či žart?“ dodal.

Sulík: Ja som sa na rozdiel od Fica necmúľal s milenkou

Sulík pripomenul Ficovi, že on sa so svojou milenkou na parkovisku viedenského letiska neobjímal. „Čo sa týka výhrad k môjmu ponímaniu protokolu, rád by som pánovi Ficovi pripomenul, že nebol som to ja, pán Fico, kto sa so svojou milenkou v slipoch alebo čo ste to mali, objímal na viedenskom letisku. Ja som sa tam s ňou necmúľal, ja som sa iba rehotal, ako sa môže dospelý človek cmúľať v slipoch na letisku na parkovisku. Ja to skrátka nechápem,“ povedal noviná­rom Sulík.

Sulíka zaráža, že ho chce predseda Smeru odvolať pre jediné slovo, keď nereagoval rovnako zásadne na kroky bývalého predsedu parlamentu a svojho spolustraníka Pavla Pašku, ktorý svojvoľne zmenil text už schváleného zákona o sociálnom poistení. „Toto vnímam ako hrubý prešľap, len tak si predseda parlamentu zmení zákon, ktorý schválili poslanci. To pánovi Ficovi neprekážalo. A ja poviem v inej súvislosti slovo ovplyvniť a už robí drámu,“ poznamenal Sulík.

Belousovová: Pokus o odvolanie Sulíka je politický ťah

Pokus Smeru o odvolanie Sulíka z funkcie je politickým ťahom, pretože koalícia funguje a líder SaS nebude odvolaný. Uviedla to prvá podpredsedníčka opozičnej SNS Anna Belousovová.

„Sme na začiatku volebného obdobia, tak je jasné, ako sa to skončí. Tá ‚79‘ Sulíka podporí, mechanizmus v NR SR je taký,“ priznala. Podľa jej slov tak schôdza bude o nastavení zrkadla SaS. Ona sama je presvedčená, že s niektorými výčitkami na adresu šéfa parlamentu, ktoré prezentoval  Fico, sa dá stotožniť. „SaS teraz vyhodí vyše sedem miliónov eur na pokračujúcu kampaň,“ upozornila na blížiace sa referendum.

Či sa SNS na mimoriadnej schôdzi zúčastní, zatiaľ povedať nevedela. Rozhodne sa po diskusiách na rokovaní predsedníctva a v poslaneckom klu­be.

405 debata chyba