Štát chce učiteľom zaplatiť kúpele

Príde po roku šetrenia bohatšie obdobie? Zatiaľ čo v rozpočte na budúci rok musí ministerstvo školstva usporiť viac ako 260 miliónov eur, na rok 2012 učiteľom všeličo sľubuje.

26.08.2010 11:18
učiteľ, žiak, škola, tabuľa Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Najprv však na sebe pocítia šetrenie. Ministerstvo školstva sa síce zaviazalo, že im platy nezníži, no nedočkajú sa ani ich zvýšenia. „Platy tento rok zostanú, aké sú. Čo sa týka ďalšieho zvýšenia, je predčasné o tom hovoriť. Bude to závisieť od stavu verejných financií,“ povedala hovorkyňa ministerstva školstva Miriam Žiaková.

Na druhej strane má štát od januára 2012 podľa pripravovanej novely zákona o financovaní škôl učiteľom prispievať napríklad na liečebné pobyty či očkovanie proti chrípke a hepatitíde. Zlepšia sa aj podmienky financovania asistentov učiteľa. Kde na to ministerstvo vezme peniaze, keď teraz toľko škrtá, vedenie rezortu zatiaľ nerieši. Ministerstvo školstva tieto návrhy zdedilo po predchádzajúcej vláde v zákone o pedagogických a odborných zamestnancoch.

Učiteľom a odborným zamestnancom ministerstvo uhradí náklady spojené s ich rekondičným alebo liečebným pobytom v rámci kúpeľnej starostlivosti. Desať dní sa napríklad bude môcť liečiť učiteľ, ktorý bez prerušenia odpracoval 15 rokov, ďalších päť dní dostane na to po každých ďalších piatich rokoch. Štát zároveň uhradí aj očkovanie proti chrípke a tri štvrtiny z ceny vakcíny proti hepatitíde typu A a B.

Na tieto príspevky predpokladá rezort v roku 2012 použiť 19 miliónov eur. Aká vtedy bude finančná situácia na ministerstve, zatiaľ nevedno. „Je to zákon, ktorý pripravila ešte bývalá vláda. My sme museli urobiť zákonnú úpravu financovania, ktorá s tým súvisí. Budeme určite hľadať prostriedky, aby sme tie plány splnili, ale v tejto chvíli to ešte neriešime,“ priznala Žiaková. Pre Pravdu predtým povedala, že aj keď sa teraz v rezorte šetrí, o rok, o dva môže byť už situácia lepšia.

Zmena sa dotkne aj asistentov na školách. Doteraz štát podporoval asistentov učiteľa pre nadaných žiakov alebo pre školákov so zdravotným znevýhodnením. Tohto roku na to poskytol už štyri milióny eur, na budúci rok by to malo byť až 4,3 milióna. Od budúceho roka pribudnú aj asistenti pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Štát na ich mzdy a odvody bude prispievať na tých školách, v ktorých sa vzdeláva viac ako sto žiakov zo sociálne slabších rodín.

Učitelia navrhované príspevky vítajú. „Sme otvorení všetkému, čo zvyšuje kredit učiteľa, či už morálny, alebo finančný,“ uviedol Peter Nôta, riaditeľ ZŠ P. Dobšinského v Rimavskej Sobote. Príspevky na očkovanie schvaľuje. „Už predtým sme sa pýtali, prečo nie sme automaticky chránení, keď bývame v kontakte s chorými žiakmi. Máme pocit, že nás učiteľov stále odsúvajú na vedľajšiu koľaj,“ zdôvodnil riaditeľ.

11 debata chyba