Radičová očarila Nemecko, Angela by si z nej vraj mala zobrať príklad

Združenie Erlassjahr.de, ktoré zastupuje 800 prestížnych nemeckých rozvojových a cirkevných organizácií, víta postoj premiérky Ivety Radičovej k dlhovej kríze.

26.08.2010 13:54
radičová, merkelová Foto:
Slovenská premiérka Iveta Radičová sa v stredu stretla v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.
debata (232)

„Iveta Radičová zvolila správnu stratégiu. Nemecké mimovládne organizácie a verejnosť vnímajú odmietnutie gréckej pôžičky pozitívne – na rozdiel od vládnych predstaviteľov,“ tvrdí hovorkyňa združenia Jana Zwernemann.

V nemeckej tlači a internetových diskusiách vysoko prevažujú kladné komentáre. Niektorí čitatelia dokonca uvádzajú, že by si spolková kancelárka Angela Merkelová mala z premiérky Radičovej brať príklad. „V otázke riešenia dlhovej krízy sa okrem spornej pôžičky pre Grécko názory premiérok predsa zhodujú. Obe sa v minulosti vyjadrili za zriadenie medzinárodného insolventného mechanizmu pre štáty. Neúnosné náklady štátneho bankrotu musia niesť aj veritelia! Bankám, ktoré pôžičky udeľujú, patrí aj riziko, ktoré z toho vyplýva,“ dodala Zwernemann.

Pri príležitosti Radičovej stredajšej návštevy Berlína zaslalo združenie premiérke otvorený list. „Nemecko predložilo Európskej rade v rámci pracovnej skupiny Hermana Van Rompuya v júli 2010 návrh na zavedenie insolventného mechanizmu pre vysoko zadlžené štáty. Mimovládne združenie Erlassjahr.de s uznaním registrovalo Vaše pozitívne stanovisko z 22. júla 2010 k tomuto návrhu a víta ho,“ píše sa v liste.

„Dúfame, že nemecká vláda ocení pozitívne stanovisko Vašej vlády k tomuto dôležitému bodu počas Vašej návštevy v Berlíne. Mala by sa tiež chopiť šance iniciovať na medzinárodnej úrovni reformy, ktoré umožnia vysoko zadlženým krajinám nielen v Európe, ale na celom svete rýchlo a férovo zvládnuť kritické zadlženie,“ dodávajú aktivisti.

232 debata chyba