Zlyhali kamery aj mobilné súdy

Ani nasadenie železničnej, štátnej a mestskej polície nezabránilo vyčíňaniu futbalových fanúšikov v Žiline. Už pred zápasom so Spartou Praha lietali fľaše, kamene, stoličky, delobuchy aj päste.

26.08.2010 19:05
Fanúšikovia, Sparta, policajti, fanúšik, Žilina Foto:
Policajti museli v stredu v Žiline zakročiť proti výtržníkom niekoľkokrát.
debata (7)

Desiatky chuligánov skončili na polícii, ďalší fanúšikovia na lekárskej pohotovosti. Podobné výtržnosti opäť oživujú otázky, prečo opatrenia proti vandalom zlyhávajú. Je to chyba usporiadateľov alebo polície? Ministerstvo školstva, pod ktoré spadá aj šport, tvrdí, že zákonné opatrenia postačujú. Iba by sa mali lepšie využívať.

Výčiny futbalových fanúšikov sú problémom pre športové kluby, políciu i samosprávu. Zo zlyhania však obviňujú jeden druhého. „V záujme polície nie je nahrádzať úlohy a povinnosti organizátora športových podujatí. Zvažujeme návrh na sprísnenie sankcií za porušenie úloh organizátormi aj narušiteľmi verejného poriadku,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová s tým, že spresniť by sa mali aj úlohy organizátorov vyplývajúce zo zákona.

Rezort školstva zase bráni svoj zákon o organizovaní verejných športových podujatí, v ktorom sú už vyše rok a pol určené aj podmienky na zavedenie kamerového systému na štadiónoch. Na mnohých z nich však kamery dodnes chýbajú. „Kluby to riešia tak, že umelo znížia kapacitu štadiónov pod dvetisíc divákov, čo vytvára podmienky na to, aby výtržníci neboli identifikovaní kamerami. Ako ďalší problém sa ukazuje nedostatočná pripravenosť usporiadateľov, technický stav štadiónov a prístup samotných futbalových klubov k tejto problematike. Z týchto dôvodov sa bude dodržiavanie zákona kontrolovať,“ zdôraznila hovorkyňa ministerstva Miriam Žiaková.

Proti výtržníkom mal pomôcť aj inštitút tzv. mobilných súdov, ktorý platí od apríla tohto roku. Zatiaľ sa však neosvedčil. Na rizikové zápasy mali kluby zavolať prokurátora a sudcu, ktorý by pristihnutých vandalov odsúdil priamo na štadióne. Usporiadatelia však inštitút nevyužívajú, údajne pre organizačné problémy. Navyše je vo veci právny zádrh – stačí, aby si chuligán na štadióne žiadal vlastného právnika, ktorý nebude poruke, a súd sa musí odložiť.

„Je to populistický nonsens pani Tóthovej, ktorá to navrhla v parlamente,“ zhodnotil mobilné súdy právnik a hovorca trnavského fanklubu Bílí andeli Marián Galbavý. „Nie je to funkčný nástroj.“ Aj Galbavý si myslí, že súčasný zákon stačí, len jeho kompetencie treba viac využívať. Kamery podľa neho veľmi nepomôžu. „Viem len o jednom zápase, kde pomohli niekoho usvedčiť,“ dodal. Ťažkoodenci v uliciach podľa neho násilie skôr vyprovokujú, ako mu zabránia. Fanúšikovia totiž často reagujú práve na prítomnosť policajných kordónov. „Tak to bolo aj v Žiline, nič to nerieši,“ tvrdí Galbavý.

Marketingový manažér Slovana Bratislava Tomáš Cho je presvedčený, že zvaľovať vinu na organizátorov nie je správne. „Veď aj nás postihujú za to, čo vandali spravia. Bolo by treba konať preventívne, nie spätne trestať kluby. Sankcie nič neprinesú. Najlepší a jediný spôsob, ako problém riešiť, je spolupráca medzi všetkými zložkami – políciou, zákonodarnými orgánmi a klubmi ako organizátormi,“ navrhol Cho.

7 debata chyba