Harabin mal odmeniť sudcu, ktorý stíha jeho kritikov

HŠéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin odmenil predsedu senátu Jozefa Kolcuna, ktorý stíha jeho kritikov. Takáto námietka zaujatosti zablokovala disciplinárne pojednávanie voči sudcom Najvyššieho súdu Petrovi Hatalovi a Jurajovi Klimentovi.

27.08.2010 09:55
štefan harabin, sudca Foto:
Predseda Súdnej rady a Najvyššieho sudu SR Štefan Harabin.
debata (34)

Námietku podal Kliment. On ani Hatala pritom odmeny nedostali, aj keď patria k najvýkonnejším sudcom trestného kolégia. „Existuje dôvodná obava predpojatosti predsedu senátu,“ uviedol ich právny zástupca Milan Hrbek. Pojednávanie bolo napokon odročené.

Posledné odmeny na Najvyššom súde boli podľa informácií Pravdy selektívne a vybraní ľudia mohli dostať vysoké sumy. Tlačový odbor súdu vo štvrtok uviedol, že ich nemôže zverejniť, pretože nemá súhlas sudcov. Skontrolovať hospodárenie s financiami sa neúspešne snaží kontrola ministra financií, ktorú nechce Harabin vpustiť na Najvyšší súd.

„Je to len ďalší dôvod na zmarenie konania,“ nesúhlasil s jeho odročením právny zástupca Harabina Štefan Minárik. Dodal, že Klimentovi a Hatalovi neudelil Harabin odmeny zrejme preto, že sú členovia špeciálnych senátov a „dostali bohatú výplatu za tieto veci už skôr“.

Harabin žiada Klimenta preradiť na nižší súd a Hatalovi na jeden rok znížiť funkčný plat o 70 percent. Sudcovia sa podľa neho snažili zlúčením dvoch prípadov zbaviť práce, kvôli čomu muselo byť odročené pojednávanie v prípade údajného bosa košického podsvetia Róberta Okoličányho. O Klimentovi navyše tvrdí, že pol roka nevyhotovil rozhodnutie o väzbe v prípade Igora Tökolyho odsúdeného za vraždu.

Po návrate Harabina na Najvyšší súd prišli vlani Kliment s Hatalom už o priznané odmeny. Kliment sa musel presťahovať do menšej kancelárie. Pred Súdnou radou musel navyše vypovedať pre podnet bývalého advokáta odsúdeného za korupciu, ktorý ho obvinil, že počas verejného zasadnutia vybuchol „v hlasitý neprerušovaný smiech, ktorý trval 4 minúty“.

34 debata chyba