Radičová: Zoberieme aj prezidentovi

So znížením platu sa možno okrem českého prezidenta Václava Klausa bude musieť vyrovnať aj slovenská hlava štátu Ivan Gašparovič. V diskusnej relácii Lampa televízie Joj Plus to vo štvrtok v noci ohlásila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ). O akú sumu by zo svojej mzdy hlava štátu mohla prísť, nie je úplne jasné. Koaliční politici chcú z príjmov ukrojiť aj ministrom či poslancom.

27.08.2010 12:01
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová.
debata (81)

Znižovanie nákladov na mzdy vo verejnej správe je jedným z krokov, ako chce stredopravý kabinet šetriť. Slovensko sa tento rok vyrovnáva so zhoršujúcim sa stavom verejných financií, odhaduje sa, že verejný deficit by mal dosiahnuť nad sedem percent výkonu ekonomiky. Nová koalícia chce deficit postupne znižovať, v týchto dňoch diskutuje o ozdravnom balíku, ktorý by mal na budúci rok priniesť úsporu 1,7 miliardy eur.

„Tak, ako každý rezort dostal už opatrenia na znižovanie výdavkov tak bežných ako kapitálových, tak dostala aj kancelária pána prezidenta. Teda aj mzda pána prezidenta,“ poznamenala Radičová. Dodala, že cieľom je priemerne usporiť desať percent, čo však neznamená, že každému v štátnej správe klesne príjem práve o takúto čiastku.

Mzdy poslancov či prezidenta závisia podľa zákona od výšky nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve v predchádzajúcom roku. Minulá vláda Roberta Fica (Smer) však presadila v čase hospodárskej krízy zmrazenie platov najvyšším ústavným činiteľom. Prezident tak poberá rovnaký základný plat ako v roku 2008, teda mierne viac ako 8000 eur. K tomu patria ešte paušálne náhrady 1327,76 eura za mesiac či náhrady za cesty do zahraničia.

Ak by slovenská vláda naozaj siahla prezidentovi na plat, nebola by zrejme v strednej Európe samotnou. Podobný krok plánuje aj český pravicový kabinet voči prezidentovi Klausovi. Ten by mal podľa českých Hospodárskych novín prísť na čistom príjme o viac než 64 000 českých korún mesačne (viac než 2574,62 eur). Jeho plat sa má znížiť a zdaniť, podobne by sa mali daňou zaťažiť i jeho mesačné náhrady. Klaus dosiaľ dostával mesačne nezdanenú mzdu 196.600 korún (7908,92 eur) a náhrady vo výške 190 500 korún (7663,53 eur).

Gašparovič vlani obhájil prezidentský post práve v súboji s Radičovou. Podporovali ho vtedajšie vládne strany Smer a SNS.

81 debata chyba