Najvyšší súd podal trestné oznámenie na ministra Mikloša

Minister financií Ivan Mikloš čelí ďalšiemu, v poradí už druhému trestnému oznámeniu pre krivé obvinenie, ktoré na neho podal Najvyšší súd v súvislosti s auditom na Najvyššom súde. Oznámenie bolo podané na Generálnej prokuratúre SR. Ide o reakciu na krivé obvinenie ministra financií Ivana Mikloša, ktorý podal trestné oznámenie na predsedu NS SR Štefana Harabina.

27.08.2010 15:40
Štefan Harabin Foto:
Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin
debata (34)

„Ak by som umožnil nezákonný audit, práve vtedy by som sa dopustil trestnej činnosti,“ uviedol predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin. Podľa oznámenia minister Mikloš vo svojom trestnom oznámení uviedol úmyselne viacero nepravdivých obvinení, ktoré sa nezakladajú na pravde a sú v rozpore s Ústavou SR a zákonom.

Mikloš ďalšie trestné oznámenie Harabina komentovať nechcel. „Ja konám a budem konať v súlade so zákonom. Pán Harabin protizákonne obštrukciami bráni kontrole na Najvyššom súde a ja využijem všetky zákonné možnosti, ktoré mám, aby tá kontrola prebehla,“ uistil pred dnešným výjazdovým rokovaním vlády v Košiciach.

Prvé trestné oznámenie na ministra financií Mikloša v súvislosti so snahou o údajne nezákonný audit na Najvyššom súde bolo rozšírené a zároveň doplnené o ďalšie skutočnosti a dôkazy 20. augusta. „Mikloš uložil predsedovi Naj­vyššieho súdu Štefanovi Harabinovi administratívnu pokutu napriek tomu, že zjavne vedel o tom, že predseda súdu je sudcom, a teda má imunitu,“ uvádzalo sa v minulotýždňovom stanovisku súdu. „Pán Mikloš sa odborne úplne diskvalifikoval na funkciu ministra financií. Tak ako policajt podľa platnej ústavy nemôže uložiť poslancovi pokutu, ani úradník ministerstva nemôže pokutovať sudcu,“ vysvetlil Harabin.

Najvyšší súd podal na Generálnu prokuratúru prvé trestné oznámenie v súvislosti so snahou ministra financií Ivana Mikloša vykonať vládny audit na NS 10. augusta. Minister financií podľa tlačového a informačného oddelenia Najvyššieho súdu napriek vysvetľujúcemu listu Harabina verejne znevážil súd, ako aj jeho predsedu tvrdením, že ten namiesto toho, aby zákonnosť chránil, šliape po nej.

Kauza ministerstva financií verzus Najvyšší súd sa ťahá od konca júla. Keďže sa napriek niekoľkým pokusom ministerstvu nepodarilo vládny audit uskutočniť, Mikloš sa rozhodol uložiť NS a Harabinovi pokutu. Šéf NS SR označil kontrolu za nezákonnú, ktorá podľa neho potvrdila, že minister financií chce od začiatku politicky zlikvidovať samostatný rozpočet Najvyššieho súdu a hľadá na to len mediálne krytie.

34 debata chyba