Ženy z Hencoviec pochodovali Vranovom

Boj za vyššie platy a lepšie pracovné podmienky preniesli ženy z Hencoviec do ulíc Vranova nad Topľou. Na podporu svojich požiadaviek usporiadali v piatok protestné zhromaždenie pred svojou textilkou, odkiaľ sa vydali na pochod východoslovenským mestom.

27.08.2010 18:54
pochod, Hencovce Foto:
Na proteste sa zúčastnilo asi 350 zamestnancov spoločnosti Kali Agro a SLO.VI.
debata (66)

Protest zhruba 350 zamestnancov zahraničných spoločností Kali Agro a SLO.VI sa zapisuje do histórie. Odborári v pi­atok oznámili, že je to prvý štrajk po roku 1989 na území bývalého Československa, ktorý trvá štyri dni. V nepretržitej blokáde vstupov do fabriky budú pritom zamestnanci pokračovať aj cez víkend. Navyše ide o prvý ostrý štrajk za vyššie mzdy na východe Slovenska.

Štrajkujúcich sa v piatok s ta­lianskymi majiteľmi fabriky pokúšala zmieriť štátna tajomníčka ministerstva práce Lucia Nicholsonová (SaS). Priznala, že priemerná čistá mzda 260 eur v závode je veľmi nízka, spor má však podľa nej dve strany. „Samozrejme, ideálna by nebola situácia, keby sa investor zbalil a odišiel, na druhej strane ho však nie je možné udržať za každú cenu, aby dochádzalo k vykorisťovaniu zamestnancov.“

Taliani sú najnovšie podľa Nicholsonovej ochotní zvýšiť mzdy o dve percentá, ako to pôvodne žiadali štrajkujúci. Ponúkajú tiež príspevok za dochádzku do výšky 30 eur, výkonovú prémiu do 12 eur, zníženie teploty vo výrobnej hale a zlepšenie sociálnych zariadení.

Odborári však trvajú na požiadavke pridať všetkým zamestnancom 50 eur v hrubom. S tým aj pôjdu v pondelok na rokovanie do Bratislavy, ktoré sa uskutoční v centrále Odborového zväzu KOVO. „Stále to nebude dokopy ani 10-tisíc korún čistého,“ vraví odborársky predák Jozef Balica.

Do závodu sa v piatok narýchlo vrátil slovenský manažment, ktorý Taliani povolali z dovolenky. Personálna riaditeľka Marcela Póhlová uviedla, že k situácii sa vyjadria až po pondelňajšom rokovaní. „V každom prípade odmietame zobrať zodpovednosť za túto situáciu, lebo my sme sa chceli dohodnúť, ustúpili sme relatívne dosť, lenže zo strany odborárov dochádza k zvyšovaniu požiadaviek,“ tvrdí.

Okrem niekoľkých majsteriek, ktoré sa do štrajku nezapájajú, prišlo v piatok do pančuchárne podľa odborárov aj asi 15 nových žien, ktorými sa Taliani pokúšajú nahradiť výpadok pracovných síl. Zároveň dorazila aj kontrola z prešovského inšpektorátu práce.

„Preverujeme, či je pravda, že firma prijíma iných zamestnancov. To je nezlučiteľné so zákonom. Počas štrajku zamestnávateľ nesmie prijímať iných občanov na výkon prác, ktoré vykonávajú štrajkujúci,“ informoval hovorca inšpektorátu Ľubomír Tomečko.

Podľa Jozefa Balicu sa môže štrajk na budúci týždeň prejaviť aj v humenskom závode, ktorý patrí tým istým majiteľom a obidva sú výrobne previazané. „Kvôli štrajku v Hencovciach bude musieť zastať výroba v Humennom. Zamestnávateľ bude musieť tamojším zamestnancom platiť prestoj. Majú nárok na 100-percentnú náhradu mzdy, pretože prekážky sú na strane zamestnávateľa,“ vraví odborársky predák. Zamestnankyne z Humenného podľa neho podpísali petíciu na podporu žien v Hencoviach a vyhlásili, že v žiadnom prípade nebudú štrajkokazky.

Čo chcú v pondelok ponúknuť Taliani

  • plošné zvýšenie miezd o dve percentá
    • prémiu za dochádzku: 30 eur za vymeškaný max. 1 deň, 20 eur za 2 dni, 10 eur za 3 dni
    • prémiu za výkon: 12 eur pri splnení viac ako 90 % normy, 6 eur nad 85 % normy
    • normy sa majú stanoviť po dohode s odbormi
    • po roku by sa prehodnotilo ďalšie zvýšenie miezd
    • zlepšenie podmienok vo výrobnej hale a lepšie sociálne zariadenia
66 debata chyba