Salingera súd oslobodil, polícia ho znova zatkla

Žilinský okresný súd v piatok rozhodol, že František Salinger, ktorý bol obžalovaný z vraždy a podvodov, je nevinný. Proti oslobodzujúcemu rozsudku sa okamžite odvolal prokurátor. Salinger zo súdnej siene neputoval na slobodu, ale previezli ho pred vyšetrovateľa žilinskej krajskej polície.

27.08.2010 21:08
František Salinger Foto: ,
František Salinger prichádza na súdne pojednávanie. Archívna fotka z roku 2009.
debata (3)

„Nedôveryhodnosť svedeckých výpovedí znamenala oslobodzujúci rozsudok,“ tlmočil rozhodnutie okresného sudcu predseda Krajského súdu v Žiline Juraj Krupa. Svedkovia menili výpovede, ich nedôveryhodnosť vraj bola potvrdená aj znalecky. Proces, v ktorom bol František Salinger obžalovaný z vraždy „bieleho koňa“ Štefana Gažura, sa začal v decembri 2008, neskôr však z neho sudca vylúčil verejnosť aj novinárov.

„Rozsudok je logickým vyústením dôkaznej situácie, ktorá v predmetnej trestnej veci bola preukázaná,“ komentoval oslobodzujúci rozsudok Salingerov obhajca Pavol Kuric.

Po vynesení rozsudku dal sudca príkaz na prepustenie z väzby, Salingera však opäť zatkli. „V zmysle Trestného poriadku sme na políciu predviedli 40-ročného muža, ktorý bol následne vyšetrovateľom zadržaný ako obvinený. Čelí viacerým obvineniam z trestných činov vraždy a všeobecného ohrozenia,“ uviedol hovorca žilinskej polície Radko Moravčík. Neskôr polícia potvrdila, že bol spracovaný návrh na vzatie do väzby a Salinger je v cele policajného zaistenia.

Polícia Salingera označila za šéfa žilinského podsvetia a viní ho z viacerých mafiánskych vrážd. Pred súdom stál zatiaľ len za jednu – vraždu Štefana Gažura, ktorý pri ekonomických podvodoch fungoval ako biely kôň. Podľa vyšetrovateľa ho mal Salinger zavraždiť pred dvanástimi rokmi, sudca však včera rozhodol o oslobodení.

Podľa policajných obvinení sa mal Salinger pred dvanástimi rokmi tri razy pokúsiť zlikvidovať mafiána zo severného Slovenska Milana Holáňa, prezývaného Gorila, a tiež si mal objednať vraždu žilinského policajta Miroslava Hlinicu. Pred štyrmi mesiacmi vtedajší krajský riaditeľ polície v Žiline František Posluch informoval, že Salinger je obvinený aj z trestného činu všeobecného ohrozenia, pretože je za výbuchom telefónnej búdky, ktorý pred 12 rokmi zabil v centre Žiliny troch ľudí. Zatiaľ bol Salinger odsúdený ešte vo februári 2009 na osem rokov za podvody a sexuálne zneužitie maloletej, verdikt však stále nie je právoplatný.

3 debata chyba