Pred oslavami SNP uprednostnila STV omšu

Verejnoprávna televízia STV odvysiela v nedeľu namiesto priameho prenosu z osláv 66. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici na druhom programe priamy prenos z omše z Kaplnky kňazského seminára v Badíne. Televízia to zdôvodnila tým, že oslavy prinášala naživo vlani, pri okrúhlom výročí.

28.08.2010 10:41
Slovenská televízia Foto: ,
Slovenská televízia tento rok priamy prenos z osláv výročia SNP neodvysiela.
debata (71)

„Tento rok sme sa rozhodli zaradiť do vysielania namiesto priameho prenosu celý rad hraných aj dokumentárnych filmov, ktoré priblížia významné obdobie našich novodobých dejín,“ povedal hovorca televízie Peter Susko.

V súvislosti s programom tohtoročných osláv poznamenal: „Čo z programu by sme chceli vidieť v priamom prenose ?! Hádam len nie odovzdávanie mercedesu?!“ Pri príležitosti výročia má totiž Múzeum SNP získať aj mercedes, aký používal povstalecký generál Ján Golian.

Odborník na protokol Jarolím Antal upozorňuje, že SNP je jedným z piatich štátnym sviatkov Slovenska. „Odhaľovanie Svätoplukovej sochy vysielala STV v priamom prenose. Oslavy výročia, keď Slováci povstali proti fašizmu, vymenila verejnoprávna televízia za omšu,“ kritizuje rozhodnutie STV Antal. Podľa neho francúzska televízia vysiela Deň pádu Bastily 14. júla priamo do celého sveta.

Oslavy SNP budú bez príhovoru premiérky Ivety Radičovej, s ktorým sa pôvodne počítalo. Múzeu SNP, ktoré oslavy zastrešuje, to oznámil včera Úrad vlády bez ďalších podrobností. Radičová sa zúčastní len na pietnom akte, na následnom slávnostnom zhromaždení nezostane. Na oslavách sa nezúčastní ani predseda parlamentu Richard Sulík, zastupovať ho bude podpredseda Národnej rady Milan Hort. Podpredseda parlamentu Robert Fico nebude môcť vystúpiť. Podľa TASR mu to neumožnil Sulík s tým, že to nedovoľuje protokol.

„Keďže sa pán predseda Sulík akcie nemohol zúčastniť osobne, poveril 1. podpredsedu vystúpiť v jeho mene,“ uviedla Sulíkova tajomníčka Tatiana Tóthová. „Podľa protokolu namiesto predsedu vystupuje len jeden podpredseda. Je logické, že prednosť má pán Hort, ktorý je 1. podpredseda,“ vysvetlila. Hovorkyňa Smeru Silvia Glendová v piatok večer nevedela povedať, či Fico na nedeľné oslavy vôbec pôjde. „Rozhodne sa o tom v sobotu,“ povedala.

Na zhromaždení s prejavom vystúpi prezident Ivan Gašparovič, Hort a predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavel Sečkár. Na oslavách sa zúčastnia aj zástupcovia 17 zahraničných veľvyslanectiev na Slovensku. Ministerstvo kultúry prispelo Múzeu SNP na tohtoročné oslavy sumou 15-tisíc eur, čo je menej ako desatina rozpočtu vlaňajších osláv. Tie boli pre okrúhle výročie trojdňové.

71 debata chyba