Lukáč sa odmieta pre úctu k mafii vzdať mandátu, poradí sa so Slotom

Poslanec SNS Vincent Lukáč by mal zvážiť svoje ďalšie zotrvanie v parlamente. Žiada to už od neho aj premiérka Iveta Radičová. Podľa týždenníka Plus sedem dní totiž vyhlásil, že si váži mafiánov. Lukáčovi nedávno niekto podpálil terénny Mercedes ML, ktorý mal požičaný od kamaráta z bratislavskej lízingovej spoločnosti. Lukáč odmieta mandát vrátiť a chce sa poradiť so šéfom strany, za ktorú kandidoval, s Jánom Slotom.

28.08.2010 15:37 , aktualizované: 18:16
Vincent Lukáč Foto:
Poslanec SNS Vincent Lukáč sa diskreditoval výrokom, že si váži mafiánov a oni jeho.
debata (259)

Premiérka Iveta Radičová odmieta tolerovať vyhlásenia o mafii poslanca Lukáča, ktorý sa toto volebné obdobie dostal po prvý krát do parlamentu za SNS.

Radičová: Nemôžem tolerovať poslanca, ktorý obdivuje mafiu

„Ako predsedníčka vlády, ktorá v programovom vyhlásení vyhlásila rozhodný boj s korupciou a organizovaným zločinom, nemôžem tolerovať vyhlásenia poslanca zákonodarného zboru Vincenta Lukáča z SNS. Jeho verejne priznaný obdiv a dokonca styky s ľuďmi, ktorých činnosť môže súvisieť s organizovaným zločinom, považujem za nezlučiteľné s výkonom funkcie poslanca Národnej rady SR,“ píše vo svojom vyjadrení Radičová s tým, že žiada vrátenie mandátu.

„Poslanec Lukáč by mal už z principiálnych dôvodov opustiť zákonodarný zbor Slovenskej republiky a vrátiť mandát Slovenskej národnej strane. Zároveň ho upozorňujem, že má v súvislosti so svojimi verejne priznanými stykmi s prostredím organizovaného zločinu ohlasovaciu povinnosť voči orgánom činným v trestnom konaní,“ dodala Radičová.

Mandát nevrátim, tvrdí Vincent Lukáč

Novopečenému poslancovi Lukáčovi niekto v pondelok podpálil požičaný Mercedes. Lukáč tvrdí, že za tým nestáli dlhy, pretože žiadne nemal, aj keď bol desať rokov nezamestnaný. Počas týždňa sa kauza vyvinula tak, že poslanec priznal styky s organizovaným zločinom a vyjadril svoj obdiv k nim. „Ja si mafiánov vážim a oni si vážia mňa,“ povedal pre týždenník Plus 7 dní. Pre rádio Viva zase povedal, že celá mafia mu podala ruku. „Ja ich mám všetkých rád. Ja nemám s nikým problémy,“ vyhlásil Lukáč.

Jeho vyjadrenia kritizoval aj predseda parlamentu Richard Sulík, vrátiť mandát ho žiadal aj podpredseda parlamentu Béla Bugár.

Poslanec Vincent Lukáč odmieta vrátiť poslanecký mandát. „Mandát nevrátim, poradím sa s mojím predsedom (Jánom Slotom, pozn. redakcie),“ reagoval Lukáč. Zároveň vyhlásil, že všetky výroky dementuje a nič z toho, čo médiá písali, nie je pravda.

V súvislosti s tým sa objavujú aj ďalšie otázky. Napríklad či a koľko Lukáč ako verejný činiteľ za požičanie auta platil a prečo mu v ňom zhorela celá výplata, ako tvrdí, keď chodí poslancom na účty.

SNS chcú „zavrieť ústa Radičovej“ previerkou NBÚ

„Vzhľadom na pochybnosti o Lukáčovej bezúhonnosti on sám požiada Národný bezpečnostný úrad, aby bola vykonaná bezpečnostná previerka jeho osoby, aj keď to u poslanca parlamentu zákon nevyžaduje,“ reagoval Dušan Štrauss z tlačového oddelenia SNS.

Národniari to vnímajú ako jediný spôsob, ako zavrieť ústa všetkým vrátane premiérky, ktorí sa snažia rozvirovaním tejto témy zakrývať skutočné problémy Slovenska a neschopnosť vládnej koalície riešiť ich v prospech obyvateľov.

„Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala k zvýšeniu pocitu bezpečia a istoty občanov. Zatiaľ sme však svedkami násilia na slušných ľuďoch, vlámaní, útokov na učiteľov, vybuchnutých áut,“ konštatoval Štrauss. Poznamenal, že je naozaj načase chrániť ľudí pred nebezpečnými recidivistami, o ktorých mimochodom nie je v programovom vyhlásení ani zmienka.

259 debata chyba