Lukáč všetko dementoval, teraz tvrdí, že slová o mafii myslel ironicky

Poslanec Vincent Lukáč (poslanecký klub SNS) tvrdí, že niektoré z jeho verejných vyjadrení novinári "tendenčne posunuli do inej roviny, než v akej ich vyslovil". Lukáč sa bráni tým, že politici a novinári, ktorí sa pozastavili nad jeho výrokmi, nemohli byť až takí zaslepení, aby nepochopili, že ich vyjadril vo vzťahu k "mafii" ironicky.

29.08.2010 11:25 , aktualizované: 14:42
Vincent Lukáč Foto:
Vincent Lukáč.
debata (147)

Preto podľa Lukáča ide o zneužívanie jeho nešťastnej súkromnej udalosti a o ďalšiu účelovú kampaň „niektorých médií a politických strán“ voči jeho osobe a voči Slovenskej národnej strane.

„Najviac ma prekvapil fakt, že moje vyjadrenia pre bulvárny časopis, ktoré som povedal ako žart, sú interpretované a analyzované ako moje reálne kontakty so skupinou ľudí, označovanou ako mafia, alebo dokonca ako vyjadrenie obdivu k tejto skupine ľudí, čo absolútne odmietam!“ napísal Lukáč v stanovisku.

Poslanca podľa jeho slov šokovalo, že vyjadrenia, ktoré uviedol „jednoznačne žartom a s ironickým podtónom k otázkam bulvárnych novinárov len preto, aby sa priblížil k štýlu a úrovni ich práce“, dnes analyzuje a reaguje na ne celé politické spektrum, parlament a najnovšie aj predsedníčka vlády SR.

Poslancovi Lukáčovi niekto v pondelok podpálil požičaný Mercedes. Lukáč tvrdí, že za tým nestáli dlhy, pretože žiadne nemal, aj keď bol desať rokov nezamestnaný. Počas týždňa poslanec verejne vyjadril svoj obdiv k organizovanému zločinu. „Ja si mafiánov vážim a oni si vážia mňa,“ povedal pre týždenník Plus 7 dní. Pre rádio Viva zase povedal, že celá mafia mu podala ruku. „Ja ich mám všetkých rád. Ja nemám s nikým problémy,“ vyhlásil Lukáč.

Po týchto medializovaných vyjadreniach Lukáča kritizoval predseda parlamentu Richard Sulík a o vrátenie poslaneckého mandátu ho žiadal podpredseda parlamentu Béla Bugár i predsedníčka vlády Iveta Radičová. „Jeho verejne priznaný obdiv a dokonca styky s ľuďmi, ktorých činnosť môže súvisieť s organizovaným zločinom, považujem za nezlučiteľné s výkonom funkcie poslanca Národnej rady SR,“ povedala na jeho adresu Radičová. „Mandát nevrátim, poradím sa s mojím predsedom (Jánom Slotom, pozn. red.),“ reagoval na Radičovú Lukáč. Poslanec však avizoval, že hoci sa mandátu nevzdá, dobrovoľne požiada Národný bezpečnostný úrad o bezpečnostnú previerku, aby vyvrátil pochybnosti o jeho bezúhonnosti.

Predsedníčka vlády Iveta Radičová očakáva, že poslanec NR SR Vincent Lukáč (SNS) bude o svojich vzťahoch a väzbách s mafiou, o ktorých hovoril pre médiá, informovať orgány činné v trestnom konaní. Ako v nedeľu zopakovala, slová poslanca o priateľstve s mafiou sú neprijateľné. Radičová podotkla, že jej je ľúto, že poslancovi zhorelo auto a musí sa to vyšetriť, zdôraznila však, že ide o dve rozdielne veci. Na to, či sa poslanec vzdá svojho mandátu síce nemá vplyv, ale svoje stanovisko k poslancovým slovám musela vyjadriť.

147 debata chyba