Slovensko spomínalo na SNP, na oslavy prišlo 2 500 ľudí

Počas oficiálnej časti osláv 66. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici si prezident Ivan Gašparovič a predsedníčka vlády Iveta Radičová uctili pamiatku SNP v areáli Múzea SNP.

29.08.2010 15:27
66. výročie SNP, Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová počas pietneho aktu.
debata (70)

Po príhovore účastníkom osláv Gašparovič pre médiá povedal, že „SNP je jedna z významných čŕt novej histórie Slovenska. Ja som preto veľmi rád, že nezabúdame na to, čo SNP znamenalo nielen pre Slovensko, ale aj pre Československo po 2. svetovej vojne. Že sme neboli medzi porazenými, ale že sme mohli hrdo povedať, že sme boli s tými, ktorí porazili fašizmus“. To je podľa neho veľká devíza, ktorú si musíme vážiť. Mali by sme urobiť všetko preto, aby toto cítenie v nás ostalo. Dodal, že Slovensko má dlhú históriu, má svoje dejiny a často sa k nim nestaviame tak, ako by sme mali. „Zabúdame na to, že sme starým národom v Európe, že sme dosiahli veľmi veľa úspechov, že dnes Slovensko je ozaj suverénny samostatný štát.“

Radičová po tom, ako si uctila pamiatku SNP, médiám povedala, že „prvý premiér po roku '89 pred dvoma dňami prijal neskonale vzácnych ľudí. Veteránov SNP na pôde Úradu vlády SR a mala som tú česť odovzdať im medaily Milana Rastislava Štefánika. Bolo to silné a viac než dojímavé stretnutie, pretože som počula z úst vzácnych ľudí, že táto medaila je pre nich najvzácnejšia.“

Pokračovala, že si nesmierne váži mladosť i odvahu ľudí, ktorí bojovali v SNP. Podľa nej sú pre nás vážnym odkazom, že nesmieme mlčať a stáť v kúte, „že sú hodnoty, pre ktoré sa musíme nielen ozvať, ale často i obetovať svoj život. A tento odkaz je pre mňa tým najdôležitejším, čo SNP znamená.“ Premiérka tiež zdôraznila demokraciu, ktorá je to najdôležitejšie, čo v živote máme a musíme sa dokázať vzoprieť totalite, nevraživosti, extrémizmu či nacizmu. Radičová dodala, že pamiatku SNP si uctí aj v Kremnici.

Na oslavách vystúpil s príhovorom aj podpredseda Národnej rady SR Robert Fico. Vyzdvihol Banskú Bystricu, ktorá je aj so svojím najbližším okolím vnímaná ako centrum povstania.

Stanislav Mičev, riaditeľ Múzea SNP, ktoré oslavy pripravilo, povedal: „Snažíme sa držať štandard, samozrejme, nemôžeme držať štandard okrúhleho výročia ako bolo 65., ale tých predchádzajúcich, ktoré tu boli.“ Podľa jeho slov sa im to podarilo aj kultúrnym programom aj účasťou najvyšších štátnych predstaviteľov. Náklady na tohtoročné oslavy boli zhruba 20 000 eur.

Veteráni s vyznamenaniami. Pietny akt kladenia...
Podpredseda parlamentu Robert Fico počas...
+2Pamätník oslobodenia - pietna spomienková...
70 debata chyba