Samopal, ktorý vraždil, používa armáda a polícia

Vrah z Devínskej Novej Vsi bol pripravený na svoj čin. Vyzbrojil sa samopalom s ôsmimi zásobníkmi a dvomi krátkymi guľovými zbraňami (revolver alebo pištoľ). Bezpečnostný expert Juraj Zábojník hovorí, že takto sa vyzbroja ľudia, ktorí už majú motiváciu.

30.08.2010 17:26
Streľba v Devínskej Novej Vsi Foto:
Na mieste incidentu zasahovalo množstvo policajtov.
debata

„Mal to naplánované a nič nechcel nechať na náhodu,“ povedal Zábojník. Náhodná streľba do ľudí na ulici bola podľa experta dôsledkom amoku z predchádzajúcich vrážd v byte na Ulici P. Horova. „Človek, ktorý už raz zabil, má potom úplne iné uvažovanie. V tej chvíli, ako začal ohrozovať civilistov, mu zrejme bolo všetko jedno,“ podotkol Zábojník.

Samopal vzor 58, z ktorého vrah strieľal, nemôže mať bežný človek v držbe, nie je možné získať naň povolenie ani ho legálne kúpiť. Tento druh zbrane totiž už desiatky rokov používa iba armáda. Polícia túto zbraň po prezbrojení zo svojho arzenálu stiahla, pretože má najvyššiu zranivosť a policajti mali zakázané používať ju v obytných zónach. Niektoré pohotovostné zložky polície však ešte tento samopal vo výzbroji majú.

„Je to automatická zbraň, jedna z najväčších, a patrí do skupiny kalašnikovov,“ hovorí Zábojník. Samopal môže byť upravený tak, že nestrieľa dávkou, ale jednotlivo a vtedy sa považuje za športovú zbraň, športoví strelci však musia mať na ňu zbrojný preukaz. Svedkovia z Devínskej Novej Vsi tvrdia, že strelec strieľal oboma spôsobmi. Polícia by teraz mala zistiť, či samopal patrí armáde, alebo polícii.

Samopal vzor 58 je dnes možné kúpiť iba nelegálne. „Na čiernom trhu ho môžu predávať takí ľudia, ktorí vykradli zbrojné sklady. Cena sa pohybuje v závislosti od toho, ako rýchlo chce človek zbraň získať, od desaťtisíc do pädesiatisíc slovenských korún,“ dodal expert. Kupujú ju fanatici do zbraní. Ľudia z podsvetia majú záujem iba o neevidované zbrane. K samopalu 58 sa ľahšie môžu dostať bývalí vojaci, aj bývalí policajti.

debata chyba