Ženy v Hencovciach v štrajku obstáli

Ženy v Hencovciach už neštrajkujú. Vydobyli si o 50 eur vyššie platy. Po rokovaniach medzi odborármi a talianskymi majiteľmi firiem Kali Agro a SLO.VI sa teda ich protest po týždni skončil.

30.08.2010 18:36
Hencovce, Štrajk, Zamestnankyne Foto:
Štrajkujúce ženy v Hencovciach.
debata

„Sme radi, že nám zamestnávatelia vyšli takto v ústrety a nakoniec sme sa predsa len dohodli,“ komentoval vývoj člen predsedníctva Odborového zväzu KOVO Jozef Balica.

Vyše tristo zamestnancov oboch firiem vstúpilo do ostrého štrajku 24. augusta. Nespokojní boli nielen s platmi približne 320 eur v hrubom, ale aj s pracovnými podmienkami. Zamestnávatelia údajne stanovili pracovné normy v rozpore so zákonom. Navyše sú iné ako v Humennom, odkiaľ sa časť výroby presunula práve do Hencoviec.

Odbory preto požadujú nielen zvýšenie miezd o 50 eur. Navyše treba podľa Balicu vyriešiť aj správne nastavenie noriem, aby mohli ženy vo výrobe ovplyvniť variabilnú časť svojej mzdy. Taliani boli ochotní zvýšiť mzdy aj zlepšiť pracovné podmienky, nie však až do takej miery, ako žiadali odborári. „Stále to nebude ani 10-tisíc korún čistého,“ poznamenal Balica. Rokovania by mali ešte pokračovať.

Firmy Kali Agro a SLO.VI majú talianskeho majiteľa a zaoberajú sa textilnou výrobou predovšetkým pančuchového tovaru. Ten istý vlastník má ďalšiu prevádzku v Humennom, odkiaľ prešlo pred necelým rokom 60 zamestnancov do Hencoviec.

debata chyba