Smer podá návrh na odvolanie Sulíka

Najsilnejšia parlamentná strana Smer predloží vo štvrtok návrh na odvolanie predsedu Národnej rady SR Richarda Sulíka z funkcie.

01.09.2010 11:54 , aktualizované: 13:55
debata (237)

Ako uviedol na tlačovej besede predseda Smeru Robert Fico dôvodom je, že na čele zákonodarného zboru stojí človek, ktorý nemá úctu k ničomu. Podľa neho nikto nepoškodil a nezneuctil ústavné inštitúty tak ako Sulík.

Fico: Sulík zrušil tradíciu, nemá úctu k ničomu

Upozornil, že Sulík zrušil tradíciu dňa otvorených dverí v NR SR bez akýchkoľvek konzultácií. Smer chce, aby sa o návrhu na odvolanie rokovalo už na septembrovej schôdzi parlamentu.

Predseda SaS Richard Sulík sa stal predsedom NR SR po júnových parlamentných voľbách. Na jeho nominácii sa dohodli štyri strany novej vládnej koalície.

Smer má na svoju aktivitu právo, povedala tajomníčka šéfa parlamentu

Fico a strana Smer majú právo podať návrh na odvolanie šéfa parlamentu Sulíka. „Ak budú dodržané podmienky, ktoré vyžaduje rokovací poriadok, bude sa Národná rada SR týmto ich návrhom zaoberať,“ povedala tajomníčka predsedu NR SR Tatiana Tóthová. Zároveň dodala, že určenie termínu dňa otvorených dverí je plne v kompetencii predsedu NR SR.

„Úcta k ústave však nijakým spôsobom nesúvisí s tým, kedy bude mať parlament deň otvorených dverí,“ zdôraznila.

Podľa Sulíka udalosti 17. novembra priniesli našej krajine po desaťročiach komunistickej nadvlády slobodu a demokraciu. Tento deň považuje za jeden z najvýznamnejších v našich novodobých dejinách. Podľa neho totiž nebyť odhodlania ľudí bojovať za svoje ideály, by dnes ani náš parlament nebol skutočným reprezentantom vôle ľudu. Sulík avizoval, že deň otvorených dverí v parlamente bude 17. novembra a nie 1. septembra na Deň Ústavy SR.

SNS uvidí, či podporí návrh na odvolanie Sulíka

Vládna koalícia určite podrží predsedu Národnej rady SR Richarda Sulíka (SaS) vo funkcii. Uviedla to prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová, ktorá bude hlasovať za zosadenie Sulíka z postu šéfa zákonodarného zbo­ru.

„Chápem Smer po všetkých tých chybách a naschváloch. Sulík dokazuje, že nie je človekom na správnom mieste. Nemá na to, aby bol predsedom parlamentu a je na škodu Slovenska, ak má takú politickú kultúru, akú predvádza,“ uviedla Belousovová, ktorá si ale nerobí ilúzie o tom, že by vládna koalícia Sulíka v kresle nepodržala.

„Počty nepustia. Pri hlasovaní na 99,9 percenta poslanci vládnej koalície Sulíka podporia,“ vyhlásila. Výsledok hlasovania síce podľa nej teda neprinesie zmenu, ale bude mať aspoň deklaratívny význam. „Ukáže sa, kto je za podporu tomuto cirkusu zvaného vládna koalícia aj s negatívnymi dopadmi na Slovensko, a kto nie,“ uzavrela Belousovová.

SNS uvidí, či podporí návrh na odvolanie predsedu Národnej rady SR Richarda Sulíka z funkcie, ktoré navrhuje Smer. „Ak nás Smer osloví, poslanecký klub SNS zváži dôvody a potom sa rozhodne,“ uviedol predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj.

237 debata chyba