Tragédiu v Devínskej Novej Vsi dôsledne vyšetríme, tvrdí Radičová

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová dnes svojím podpisom do kondolenčnej listiny na Úrade vlády SR vyjadrila sústrasť s obeťami tragických udalostí, ktoré sa v pondelok (30.8.) odohrali v bratislavskej Devínskej Novej Vsi.

01.09.2010 12:06
radičová, mikloš, mihál, žitňanská Foto:
Predsedníčka vlády Iveta Radičová a členovia vlády sa na Úrade vlády SR v Bratislave zapísali do kondolenčnej knihy v súvislosti s tragickými udalosťami v Devínskej Novej Vsi.
debata (101)

„Vláda SR súcití so všetkými, ktorí prežívajú žiaľ a ktorí dnes nevinne trpia. Urobíme všetko preto, aby sme sa tu takto nemuseli stretávať. Vieme, ako to bolí a chceme, aby tí, ktorí nevinne trpia, čím skôr opäť nabrali silu a mohli spolu s nami kráčať po našom Slovensku. Chcem vás ubezpečiť v mene celej vlády, že dôsledne vyšetríme celú udalosť,“ uviedla pri tejto príležitosti Radičová.

Spolu s premiérkou sa do kondolenčnej listiny podpísal aj minister dopravy Ján Figeľ, minister zdravotníctva Ivan Uhliarik, minister financií Ivan Mikloš, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál, štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák a minister vnútra Daniel Lipšic. Kondolenčná kniha je dnes na Úrade vlády SR vystavená aj pre verejnosť a to do 15.00 h.

Ku tragickej udalosti dostala premiérka drôtené srdce

Po masakri v Devínskej Novej Vsi nelenili ani mimovládne organizácie. Dve celé noci prebdel umelec Ladislav Jurovatý mladší, ktorý vyrobil tradičné srdce. To krátko pred podpisom kondolenčnej knihy dostala z rúk predsedu Spoločnosti Ferdinanda Martinenga Petra Kurhajca  Radičová. Keďže premiérka vyhlásila štátny smútok, srdce dostala ona, nie starosta Devínskej Novej Vsi Vladimír Mráz. Dielo má názov Bolesť v srdci a neziskovka chce takto vyjadriť pietu, vyhlásil pre médiá Kurhajec.

Sŕdc už spoločnosť celkovo rozdala devätnásť. „Začali sme dvojičkami v New Yorku, keď sme prvýkrát odovzdali primátorovi New Yorku toto srdce ako prejav piety. U nás bola Handlová, Nováky, Hejce a tak ďalej. Takže je to vždy v mene občanov,“ podotkol Kurhajec.

Pondelková streľba sa stala druhou najkrvavejšou v histórii Slovenska. Útočníkom bol 48-ročný Ľubomír Harman z Devínskej Novej Vsi, ktorý v pondelok predpoludním začal streľbu v jednom zo sídliskových bytov. O život pri nej prišlo osem ľudí a 15 ďalších bolo zranených. Slovensko si pamiatku obetí uctí vo štvrtok 2. septembra, vláda SR vyhlásila v tento deň štátny smútok.

101 debata chyba