Vláda sprístupnila zverejnenie zmlúv na internete

Úrad vlády sprístupnil register zmlúv uzavretých orgánmi štátnej správy. Na internete tak zverejnil aktuálne platné zmluvy aj zmluvy z predchádzajúcich rokov, ktorých platnosť sa skončila 9. júla 2010.

01.09.2010 14:18
debata (60)

Zároveň sa na tomto portáli nachádzajú a budú pribúdať linky na webové stránky rezortov a štátnych úradov, na ktorých zverejnili vlastné zmluvy.

„Konečným cieľom je, aby boli všetky zmluvy verejne prístupné pre občanov na jednom mieste, ktorým bude centrálny register zmlúv. V najbližších týždňoch budú preto do spoločnej databázy pribúdať exporty existujúcich zverejnených zmlúv jednotlivých rezortov,“ informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Centrálny register zmlúv bude pripravený zverejňovať zmluvy v súlade s návrhom novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám a návrhom novely Občianskeho zákonníka, podľa ktorých budú zmluvy týkajúce sa použitia verejných zdrojov účinné iba vtedy, keď budú zverejnené. Na webovej stránke centrálneho registra zmlúv bude zároveň postupne pribúdať funkcionalita (rss, možnosť vyhľadávania a podobne), čím sa zvýši komfort pri jeho používaní.

Samotný Úrad vlády SR sprístupnil verejnosti vyše 500 uzavretých starých zmlúv, z ktorých vyše 70 je platných a účinných aj v súčasnosti. Zverejnenie zmlúv jednotlivých rezortov je jedným z prvých opatrení protikorupčného programu, ktorý sa vláda zaviazala splniť vo svojom programovom vyhlásení.

60 debata chyba