Jurzyca chce dať žiakom učebnice na celý život

V novom školskom roku 2010/2011 čakajú žiakov a učiteľov zmeny, ktoré majú pomôcť slovenskému školstvu.Vo večernom príhovore v Slovenskej televízii to avizoval minister školstva Eugen Jurzyca (nominant SDKÚ).

01.09.2010 21:24
debata (5)

Ten chce uľahčiť rodičom a študentom výber školy tak, že zlepší externé hodnotenie škôl a zavedie interné hodnotenia. „Aby si mohli vybrať školy s vyššou pridanou hodnotou,“ vysvetlil.

Ďalšou métou bude pre rezort povinná angličtina, umiestňovanie textov a učebníc na internete či viac pohybu pre školákov. „Dobrá škola dokáže skvalitniť život nielen tým, ktorí ju navštevujú, ale môže pomôcť ekonomickému rastu celého Slovenska,“ povedal Jurzyca. Ministerstvo sa podľa neho nechce v uplatňovaní zmien príliš ponáhľať a vyhnúť sa zbytočnému stresu žiakov i učiteľov.

Školákov chce minister odbremeniť aj tým, že nebudú musieť nosiť učebnice stále so sebou, ale nájdu ich na webe. „Takéto učebnice budú môcť byť prakticky priebežne doplňované o najnovšie poznatky. Navyše, aj po skončení školského roka budú mať žiaci a študenti prístup ku svojim učebniciam umiestneným na webe. Prakticky po celý zvyšok života.“

Povinnú angličtinu plánuje zavádzať len postupne. Svetové trendy podľa neho jednoznačne ukazujú, že angličtina sa stáva povinne vyučovacím jazykom v čoraz viac krajinách. „Jej neznalosť bráni našim ľuďom presadzovať sa nielen v zahraničí, ale aj u nás doma,“ dôvodil Jurzyca.
Už v najbližšom období by sa mali deti podľa ministra hýbať viac a pod dohľadom odborníkov. „Namiesto veľkých investícií by mali byť platení skôr ľudia, ktorí sa venujú deťom aj po vyučovacích hodinách.“ Pripustil, že si to vyžiada finančné investície, verí však, že sa podarí nastúpiť trend postupného otvárania školy pre záujmové aktivity detí.

Minister v príhovore zdôraznil aj potrebu lepšej morálky v spoločnosti. Mladí ľudia by mali okrem kariérnych ambícií vedieť pomáhať ľuďom v núdzi, starším a tešiť sa z korektne dosiahnutých športových úspechov. „Pri trénovaní futbalu nie je potrebné len zvládnuť techniku hry, ale povedať si aj to, že dosiahnutie gólu pomocou ruky je hanba, či napríklad aj to, že nehráme futbal, aby sme ponížili súpera, ale najmä preto, aby sme sa spolu so súperom zlepšili a aby sme si spolu s ním užili príjemný čas.“

V závere zaželal šéf rezortu školstva žiakom, študentom, pedagógom, rodičom aj zriaďovateľom úspešný nový školský rok. „Aby sa vám nový školský rok vydaril, aby vás obohatil nielen odborne, ale aby ste ho zvládli bez preťaženia, bez stresu, jednoducho, aby ste si ho aj užili,“ zaželal minister a osobitne vyzdvihol aj nových prváčikov.

5 debata chyba