Harman žil nenápadne, na okolie sa nesťažoval

Vrah siedmich ľudí z Devínskej Novej Vsi sa volal Ľubomír Harman. Mal 48 rokov. Nepotvrdili sa informácie, že bol v minulosti profesionálnym vojakom, absolvoval len základnú vojenskú službu.

02.09.2010 06:01
debata (128)

V byte na Ulici Pavla Horova v Devínskej Novej Vsi žil od roku 1989. Susedia ho opisujú ako nenápadného človeka, s ktorým nemali žiadne spory a nič ani nenasvedčovalo tomu, že by sa chystal na taký hrozný zločin. Väčšinou chodil zadumaný a ani nepozdravil, tvrdia.

Podľa policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka v priebehu 90. rokov bol Harman zamestnaný v štyroch firmách, kde pôsobil dojmom človeka, ktorý si plní pracovné povinnosti, tak ako sa od neho očakáva. Od 1. augusta 2008 bol nezamestnaný a venoval sa svojim záujmom.

Bol členom klubu vojakov v zálohe. Išlo o strelecký klub, kde bol aktívnym členom. Zúčastňoval sa na streleckých súťažiach a schôdzach. Bol v úzkom vzťahu s predsedom klubu, ktorému sa nikdy nezdôveril, že by mal problémy so susedmi, alebo že by mal problémy s kýmkoľvek.

Harman nikdy nebol ženatý. Pochádzal z usporiadanej rodiny, jeho rodičia ešte žijú . Má brata a sestru. Ani z rodinných kruhov sa polícii nepodarilo zistiť také informácie, ktoré by mohli nasvedčovať tomu, že by mal dispozície vykonať taký brutálny čin.

Rodina, ktorú vystrieľal, žila na tom istom poschodí, vo vedľajšom byte. Jedna z obetí Ružena Halászová kedysi patrila medzi problémových obyvateľov Devínskej Novej Vsi. Svedčí o tom reportáž televízie Markíza v relácii Lampáreň spred piatich rokov. Tá ukázala, že spolu s ďalšou členkou rodiny v dome rozbíjali susedom okná, poštové schránky a hrozili im smrťou.

Obyvatelia domu vtedy proti nim spisovali sťažnosti, problém riešila polícia aj miestny úrad. Pretože obe boli neplatičkami, mestská časť ich z bytu vysťahovala. „Obe sa ešte pred piatimi rokmi odsťahovali do Petržalky. To, že sa Ružena Halászová ocitla v byte, kde sa vraždilo, bola možno náhoda a bola tam na návšteve, alebo tam bývala načierno,“ povedal starosta mestskej časti Vladimír Mráz.

Podľa policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka sa nepotvrdila kriminálna minulosť ani jedného z poškodených. Podľa krajského policajného riaditeľa Csabu Faragóa medzi obeťami v byte bol aj dvanásťročný chlapec. Suseda zavraždených hovorí, že ľudia, ktorí bývali v byte, boli pokojní ľudia, problémy vraj spôsobovala zavraždená Halászová. „Teraz cez leto sem začali chodiť, ale boli len na ulici. Prišili za babkou, aby im uvarila kávu, ona ich však dovnútra nepúšťala,“ podotkla suseda.

Ľubomír Harman v pondelok vystrieľal rodinu zo susedného bytu, kde mali trvalý pobyt Jozefína Slezáková, Mária Slezáková a Stanislav Slezák. Starosta Mráz dodáva, že s rodinou Slezákových nemali také ako problémy ako pred piatimi rokmi s Halászovou. „Boli to bežné starosti. Išlo o sociálne odkázaných ľudí, ktorí potrebovali jednorazovú sociálnu výpomoc,“ podotkol Mráz.

128 debata chyba