Polícia vytiahne škorpióny zo skladov

Po pondelkovom masakri budú chodiť policajti viac vyzbrojení ako doteraz. Každá hliadka bude mať vo výzbroji aj samopal vzor 61 Škorpión.

02.09.2010 07:48
debata (4)

„Vydal som pokyn, aby všetky policajné jednotky mali v službe automatickú zbraň vzor 61 Škorpión. Tieto zbrane sú k dispozícii. Teraz ich bude mať pri sebe každá policajná hliadka v službe na Slovensku,“ vyhlásil minister vnútra Daniel Lipšic.

Jeho predchodca Robert Kaliňák to považuje za správne. „Políciu treba prezbrojiť. Ja som s tým začal, ale proces sme nedokončili,“ povedal.

Bezpečnostný expert Juraj Zábojník hodnotí škorpión ako presnú zbraň, ktorá má dobrú razanciu aj dostrel po celej dráhe letu. Dá sa s ňou dobre manipulovať, hrozí však nebezpečenstvo, že sa projektil môže odraziť. Podľa Zábojníka však už aj v základnej policajnej škole vedia, že nesmú strieľať tam, kde by mohli ohroziť civilné osoby.

Najpresnejšie sú podľa neho plnoplášťové. Tie, ktoré majú strely inak tvarované naplocho, na diaľku nie sú až také presné. „Treba nájsť kompromis, aby boli zbrane účinné a aby nedošlo k usmrteniu samotného zasahujúceho policajta alebo nezúčastneného človeka,“ dodal.
Polícia zatiaľ nepovedala, či náhodou nejaká odrazená strela pri zásahu proti vrahovi v Devínskej Novej Vsi nezasiahla aj civilnú osobu. ,,Vzhľadom na to, že vyšetrovanie a expertízne skúmanie ešte nie je skončené, v súčasnosti nie je možné sa k tejto téme vyjadriť," povedala Petra Hrášková, hovorkyňa bratislavského policajného riaditeľstva.

So škorpiónmi pre každú policajnú hliadku nebude napriek škrtaniu peňazí problém. V policajných skladoch sú tejto automatickej zbrane, ktorú môže nosiť policajt v puzdre na opasku, dosť. Policajti ju nepoužívali radi. Priznávajú však, že do obytných zón je vhodnejšia ako samopal 58, aj keď guľky zo škorpióna sa tiež odrážajú od stien. ,,Dobre sa z nej strieľa ak má policajt čas. Je však ťažký a má malý kaliber. Svoju slávu má už za sebou," hovorí policajný zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Škorpión je československý samopal používaný v armáde a v bezpečnostných zložkách od 60. rokov minulého storočia. Vzor 61 vznikol v čase, keď bol do armády zavedený samopal 58. Ten bol príliš veľký a armáda aj polícia potrebovala zbraň veľkosti pištole so schopnosťami samopalu.

4 debata chyba