Zahraničie upriamilo po vraždách pozornosť na Rómov

Mal masaker v Devínskej Novej Vsi rasový motív? Zahraničné médiá opakovane upozorňujú na fakt, že väčšina obetí sú Rómovia.

02.09.2010 09:30
debata (4)

„Slováci nevedia riešiť rómsky problém,“ hlási titulok článku v českých Hospodárskych novinách. Denník tiež tvrdí, že úrady zámerne tajili, kto sú zavraždení. „Okolo identity obetí útoku strelca v Bratislave slovenskí policajti aj politici našľapovali veľmi opatrne. Povedať hneď a otvorene, že išlo o rómsku rodinu, by totiž znamenalo odpáliť dlho tikajúci sociálnu a politickú bombu. Na Slovensku, podobne ako v susednom Maďarsku, panuje u väčšinového obyvateľstva ťažko skrývané pohŕdanie rómskou menšinou,“ tvrdia noviny. V tomto zmysle citujú aj bývalého splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Ľudovíta Galbavého.

„Rasizmus ako možný motív šialeného vyčíňania,“ znie i titulok správy na internetovej stránke nemeckých novín Süddeutsche Zeitung. Aj francúzska agentúra AFP poukazuje na túto stopu. „Skutočnosť, že rodina zasiahnutá vrahom bola rómskeho pôvodu, naznačuje rasový motív. Miestni ľudia, ktorých sme sa na to pýtali, sa prikláňajú k podpore tejto teórie,“ uviedla AFP.
Na rómsky problém na Slovensku sa zameriava tiež článok známeho amerického denníka New York Times. „Zabíjanie otriaslo krajinou a zarezonovalo v súvislosti s tým, že v Európe narastá xenofóbia voči Rómom,“ uviedli noviny.

Podľa denníka je Slovensko už rok svedkom opakujúcich sa demonštrácií namierených smerom k rómskej menšine. New York Times pripomína, že také incidenty naberajú na intenzite aj inde. Noviny do nich zaradili vysťahovanie Rómov z Rumunska a Bulharska francúzskymi úradmi a násilné konflikty vo viacerých krajinách východnej Európy a v Taliansku. ,,V Maďarsku zavraždili za rok a pol najmenej sedem Rómov a ich lídri narátali okolo 30 útokov zápalnými bombami proti menšine," napísal New York Times.

4 debata chyba