Jurzyca navrhne, aby vláda nedala na Národný štadión ani cent

Ministerstvo školstva navrhuje zrušiť uznesenie vlády číslo 508 z 8. júla 2009. Ak by sa k tomu vláda odhodlala, zastavilo by sa financovanie Národného futbalového štadióna na Tehelnom poli v Bratislave zo štátneho rozpočtu. Dôvodom takéhoto kroku je zlá ekonomická situácia v krajine a potreba šetriť verejné financie.

02.09.2010 14:37
Národný futbalový štadión Foto:
Sedadlá budú mať modrú farbu, aj keď na štadióne by nemal hrávať iba bratislavský Slovan.
debata (63)

Podľa predkladacej správy MŠ SR zrušenie spomenutého uznesenia súvisí aj s nesplnením podmienok pre poskytnutie dotácie na výstavbu futbalového štadióna, neplnením harmonogramu prác a aj s požiadavkou na zvýšenie pôvodne schválenej dotácie.

V júli 2009 vláda SR schválila návrh financovania výstavby futbalového štadióna pre potreby slovenskej reprezentácie a uložila predsedovi vlády Robertovi Ficovi a ministrovi školstva Jánovi Mikolajovi, aby uzavreli s hlavným mestom SR zmluvu o poskytnutí dotácie. Minister financií Ján Počiatek mal na základe uznesenia vlády zabezpečiť v štátnom rozpočte na rok 2010 na výstavbu štadióna sumu 27,648 milióna eur, v roku 2011 takú istú sumu a v roku 2012 až 13,824 milióna eur.

Návrh MŠ SR na zastavenie financovania výstavby Národného futbalového štadióna na Tehelnom poli je momentálne do 8. septembra v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Potom o ňom na niektorom zo svojich ďalších zasadnutí rozhodne vláda SR.

Ministerstvo financií už stiahlo z tohtoročného rozpočtu rezortu školstva takmer 28 miliónov eur určených na výstavbu štadióna, pričom k tomuto kroku pristúpil ešte minister financií bývalej vlády Ján Počiatek. Už v lete 2010 mala byť výstavba na Tehelnom poli v plnom prúde, ale ešte sa nezačali ani búracie práce. Súčasný minister financií Ivan Mikloš sa už tiež vyjadril, že na výstavbu NFŠ nepočíta v roku 2011 s nijakými výdavkami.

63 debata chyba