Mikloš o Ficovej vláde: Klamali a kradli. Hrajú špinavú hru, tvrdí Fico

Pôsobenie predchádzajúcej vlády Roberta Fica by sa podľa súčasného ministra financií Ivana Mikloša dalo najvýstižnejšie charakterizovať slovami "klamali a kradli".

02.09.2010 15:57 , aktualizované: 18:44
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata (404)

Podľa jeho slov to dokazujú aktuálne zistenia na Ministerstve financií SR. „Kam len siahneme, v ktoromkoľvek rezorte, objavujeme predražené zmluvy, nehorázne predražené verejné obstarávania,“ vyhlásil Mikloš. Ako dodal, predchádzajúca vláda klamala o stave verejných financií, ktorý je podstatne horší, ako kabinet deklaroval pred júnovými parlamentnými voľbami.

Fico: Mikloš hrá špinavú hru, aby mohol privatizovať

Minister financií Ivan Mikloš sa pokúša hrať špinavú hru, ktorej cieľom má byť príprava pôdy pre privatizáciu štátneho majetku. Povedal to v reakcii na Miklošovu kritiku riadenia verejných financií za predchádzajúcej vlády predseda opozičného Smeru Robert Fico. „Táto vláda míňa, úmyselne zvyšuje deficit, aby nás potom mohla obviniť a nie je schopná pripraviť konsolidačné opatrenia“, povedal Fico s tým, že je to práve táto vláda, ktorá dodatočnými výdavkami zvyšuje tohtoročný deficit až na avizovaných 7,8 % hrubého domáceho produktu. Spomenul pritom výdavky na kompenzáciu výpadkov v rozpočtoch samospráv alebo na protipovodňové opatrenia.

Podľa exministra financií Jána Počiatka nie je pravda ani to, že návratné finančné výpomoci niektorým subjektom sa musia započítať do deficitu. V prípade železničného Carga sa pritom podľa neho vláda započítaním dotácie do deficitu chce zbaviť dlhov v účtovníctve Carga a pripraviť firmu na privatizáciu. Vláda okrem toho podľa Počiatka navyše maximalizuje tohtoročný deficit, aby sa jej v budúcom roku konsolidovalo ľahšie.

404 debata chyba