Sporný zásah polícia stále nevysvetlila

Ani tri dni od masakry v Devínskej Novej Vsi nestačili na to, aby polícia vysvetlila svoj postup proti páchateľovi. Zatiaľ čo minister vnútra a policajný prezident zásah polície chvália, očití svedkovia ho vnímajú ako pomalý a chaotický. Nad prípadom visia aj ďalšie otázniky.

02.09.2010 20:32
Streľba v Devínskej Novej Vsi Foto:
Policajti na mieste činu, kde šialený strelec úradoval.
debata (149)

Ako je napríklad možné, že kukláči páchateľa hľadali u susedky, ktorej zbytočne vykopli dvere do bytu a vystrašili vnučku, kým strelec vyčíňal na ulici a pálil do všetkého, čo sa pohlo? Prečo ešte štyri hodiny po streľbe tvrdili, že spáchal samovraždu a nespomenuli, že ho predtým smrteľne postrelili? Prečo aj po štyroch hodinách po čine hovorili o štyroch mŕtvych ženách v byte, keď jednou z týchto obetí bol 12-ročný chlapec?

Policajný zásah zhodnotil kriticky aj Jozef Šátek, ktorý má za sebou 27-ročnú prax vyšetrovateľa. Ako uviedol na svojom blogu, počiatočný zmätok je pochopiteľný, ale potom by mala nastúpiť rutina. „Chýbali naučené postupy policajtov pri zabezpečovaní miesta udalosti, obsadzovaní výhodných taktických miest a objektov, určenie stanovísk pre ostreľovačov, zabezpečovacích opatrení smerom k občanom a vhodný spôsob komunikácie s nimi,“ napísal bývalý vyšetrovateľ. „Pokiaľ tieto záležitosti nebudú pripravené a zvládnuté, potom zásah v podobnej situácii je zo strany polície hazardom s vlastným životom a životmi občanov.“ Vedenie polície podľa Šáteka chaos a zmätok pri zásahu v Devínskej Novej Vsi nepriznalo a nedostatky prekrýva „hrdinským“ zásahom policajtov.

Sporný je už samotný zákrok polície. Minister vnútra Daniel Lipšic ho vo štvrtok na stretnutí parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť označil za úspešný a hrdinský. Rovnako sa už predtým vyjadril policajný prezident Jaroslav Spišiak: „Možno to na mieste vyzeralo chaoticky alebo nekoordinovane, ale tí policajti sa v stresovej situácii zachovali hrdinsky.“ Svedkovia krvavej udalosti majú však na vec iný pohľad. Sťažujú sa, že napriek viacerým telefonátom na linku 158 privolaní policajti prišli na miesto nepripravení a vôbec nemali prehľad o situácii.

Zatiaľ čo vrah strieľal na všetky strany, okolo stále chodili ľudia, jazdili autá, autobusy, na zastávke MHD vystupovali cestujúci, z blízkeho supermarketu vychádzali nič netušiaci zákazníci. Pred streľbou ich nik nevaroval. Nikto z policajtov okoloidúcich neodháňal, nezastavil dopravu ani nezablokoval cestu. „Preto bolo toľko zranených. Zásah polície bol katastrofálny,“ prezradil Pravde očitý svedok, ktorý si neželal uviesť meno. Prví policajti podľa neho ani nevedeli, čo majú robiť. „Akoby ani netušili, kto je vlastne strelec a odkiaľ strieľa,“ dodal.

Tomu nasvedčuje aj to, že páchateľ sa vyše 20 minút voľne pohyboval po ulici. Spred domu na Ulici P. Horova 1, kde vraždil, prešiel dole k hlavnej ceste na Eisnerovu ulicu, potom sa zase vrátil a pokračoval hore smerom k škôlke. A to v čase, keď už na mieste boli viaceré policajné hliadky. Ubehlo asi 45 minút, než sa policajtom podarilo celé miesto uzavrieť. V tom čase bol však už 48-ročný strelec Ľubomír Harman mŕtvy.

„Polícia postupovala podľa zákona a interných nariadení. Informácie o strelcovi sa rozchádzali, takže policajti museli najskôr zistiť, čo sa vlastne deje. Najskôr sa snažili pomôcť zraneným a zabrániť úteku páchateľa,“ informovala Pravdu Jana Pôbišová z policajného prezídia. Nevyjasnené otázky týkajúce sa zákroku však nevysvetlila.

Neodpovedala ani na otázku, prečo pohotovostný útvar prišiel na miesto až po 25 minútach z Malaciek. Nebola v Bratislave iná jednotka, ktorá by mohla zasiahnuť? Prečo okolité strechy a okná už predtým neobsadili policajní ostreľovači? Jediné, čo sa dá vysvetliť, je tak iba omyl, že polícia za mŕtvu ženu považovala 12-ročného chlapca. Nosil totiž dlhé vlasy, takže sa podobal na dievča.

Čo prinieslo vyšetrovanie prípadu

  • 48-ročný nezamestnaný Ľubomír Harman zastrelil 7 ľudí a 15 zranil, keď ho postrelil kukláč, spáchal samovraždu
    • mal samopal a dve pištole, po jeho zneškodnení uňho našli aj 8 plných zásobníkov do samopalu a 5 zásobníkov do pištolí, zbrane mal v legálnej držbe

    policajti naňho počas zásahu vystrelili 15-krát – 14-krát zasahujúci policajti a raz kukláč, ktorý ho ťažko zranil do hrudníka

    • prvá policajná hliadka prišla o 9.42 h, dve minúty po nahlásení na linku 158, ďalšie hliadky prišli o 9.51, 9.53 a 9.56 h
    • na udalosti sa zúčastnilo 20 vyšetrovateľov, 39 operatívnych pracovníkov a 13 kriminalis­tických technikov
    • na mieste činu policajti vykonali 23 obhliadok a vypočuli 56 osôb – 36 svedkov a 20 poškodených
    • jedna z obetí vraha bola v minulosti súdne trestaná za výtržníctvo
Zásah polície po streľbe v Devínskej Novej Vsi.
Po zuby ozbrojení policajti zasahovali po...
+19jedna z mnoho obetí po streľbe v Devínskej...
149 debata chyba