Koalícia čaká, kým si Sulík oddýchne v Dubrovníku

Vyhýbanie sa dôležitým rozhodnutiam a spájanie politiky so zábavou a biznisom. Takto sa zatiaľ verejnosti prezentuje predseda SaS a šéf parlamentu Richard Sulík.

03.09.2010 07:39
Sulík, SaS, parlament Foto:
Šéf SaS a predseda parlamentu Richard Sulík oddychuje v Dubrovníku práve v čase, keď mala Koaličná rada po predkladaní rôznych opatrení konečne rozhodnúť.
debata (172)

Najnovšie oddychuje v Dubrovníku v Chorvátsku. Dovolenkuje práve v čase, keď mala Koaličná rada po prekladaní rôznych opatrení konečne rozhodnúť, akou cestou šetrenia sa poberie a čo ďalej.

Koalícia však v utorok zasadla zbytočne. Bez Sulíkovej prítomnosti vyjednávači za SaS nevedeli zaujať stanovisko k návrhu zvýšenia DPH a zablokovali vyjednávania. SaS so zvyšovaním DPH nesúhlasí, lebo v predvolebnom programe sľubovala, že dane nezvýši. A Sulík zrejme z pláže telefonický súhlas na to nedal. Pokúšala sa mu dovolať aj premiérka Iveta Radičová, no zbytočne. Rozhodnutie vlády, na ktoré čaká každý zamestnanec a živnostník, sa teda o týždeň odkladá.

„Predseda SaS sa vyhýba stretnutiam, kde sa o niečom zásadne rozhoduje,“ hodnotí Sulíkovo správanie politológ Rastislav Tóth. Takto sa podľa politológa správajú milionári, pre ktorých je politika zábavou a preto je chyba, že do nej vôbec vstupujú. „Predvádzajú sa potom aristokratickými spôsobmi a myslia si, že môžu všetko. No ušlo im, že takéto maniere z politiky už dávno vymizli,“ podotkol Tóth k správaniu sa niektorých boháčov politikov. Dodal, že pred odchodom na dovolenku mal Sulík poveriť niekoho zo strany, aby mohol rozhodovať za neho.

Sulík už raz odišiel z dôležitej Koaličnej rady, ktorá rozhodovala o výslednej podobe programového vyhlásenia vlády. Vtedy povedal, že musí ísť k deťom. Neskôr šokoval tým, že si spolu so straníkmi a dvoma ministrami zo SaS založil súkromnú eseročku a plánoval zarábať na štáte cez prenájom poslaneckých kancelárií.

Opozičná strana Smer v štvrto­k podala návrh na odvolanie Sulíka z funkcie predsedu parlamentu. Strana kritizuje Sulíka za jeho postoj k referendu, ktoré SaS iniciovala. „Vyvolať referendum a potom ho hrubo, drzo odignorovať, otvorene hovoriť o ovplyvňovaní výsledkov referenda, hanebne nenominovať predstaviteľa svojej strany do ústrednej referendovej komisie a nechať ľudí zaplatiť za tento avanturizmus viac ako 7 miliónov eur, je neakceptovateľné,“ odôvodňuje návrh na odvolanie Smer.

172 debata chyba