Hľadá sa šéf Sociálnej poisťovne. Zn. Odborník vítaný

Týždeň po odvolaní riaditeľa Dušana Muňka nie je jasné, kto sa stane jeho nástupcom. Podľa neoficiálnych informácií sa hľadá údajne skôr mediálne neznámy odborník s manažérskymi schopnosťami, ktorý by inštitúciu s obrovským schodkom dokázal ozdraviť.

03.09.2010 08:10
Dušan Muňko Foto:
Bývalý šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko
debata (9)

V politických kuloároch ani v samotnom prostredí poisťovne sa však nijaké meno zatiaľ nespomína. Pôvodne sa uvažovalo o bývalom riaditeľovi Miroslavovi Knitlovi, ten však podľa zdrojov Pravdy vypadol z okruhu kandidátov.

„Vláda má v zmysle zákona povinnosť ustanoviť nového riaditeľa do 30 dní,“ odkázala v štvrtok hovorkyňa sociálneho rezortu Andrea Devánová.

Kabinet Ivety Radičovej odvolal Muňka z funkcie pred týždňom. Dôvodom malo byť najmä jeho porušovanie zákonov v oblasti hospodárenia inštitúcie, podľa nej „také závažné, že sa nimi bude zaoberať Úrad boja proti korupcii“.

„Nemáme informácie, že by prišlo nejaké podanie v súvislosti so Sociálnou poisťovňou. Úrad sa však všeobecne v priebehu vyšetrovania nesmie vyjadrovať k podnetom na jednotlivé inštitúcie či osoby,“ informovala včera Denisa Baloghová z Prezídia Policajného zboru.

Podľa ministra práce Jozefa Mihála bolo prvoradým dôvodom na odvolanie Muňka „neplnenie úloh vyplývajúcich zo strategických zámerov poisťovne“. V odvolacom návrhu, ktorý podal do vlády, mu napríklad vyčíta vlaňajší pokles úspešnosti výberu poistného. Kým totiž v roku 2008 dosiahla úroveň 99,3 percenta, v decembri 2009 to bolo iba 97,24 percenta.

Objem pohľadávok poisťovne vzrástol pod Muňkovým vedením zo 791 na viac ako 826 miliónov eur. Zvlášť benevolentne sa pritom podľa Mihála pristupovalo k vymáhaniu pohľadávok od zdravotníckych zariadení. Tiež počet zamestnancov rástol aj napriek sľubu znižovať ich stavy. Minister poukázal aj na neplnenie schváleného rozpočtu poisťovne. Jej hospodárenie sa v roku 2009 skončilo s výsledkom o viac ako 321 miliónov eur horším oproti pôvodným odhadom. Rozpočet bol podľa Mihála zle nastavený, keďže počítal s príliš veľkým presunom poistencov z druhého do prvého piliera.

Ďalšie výhrady sa týkali Muňkových pochybení pri verejnom obstarávaní či neplnenia uznesení dozornej rady.

Zverejnené dôvody odvolania Muňko odmieta a hovorí o politických príčinách núteného odchodu. „Skutočným dôvodom nie je nepriaznivá ekonomická situácia v poisťovni, pretože tá je daná ekonomikou štátu a ovplyvnená finančnou krízou. Dôvodom nie je ani to, že som poberal dva platy, pretože poslanecký som daroval na sociálne účely. Skutočným dôvodom odvolania je, že som členom opozičného Smeru a poslancom Národnej rady za túto stranu,“ vyhlásil.

Ešte za Dzurindovej vlády Muňko pôsobil ako opozičný poslanec Smeru, v ďalšom volebnom období sa stal štátnym tajomníkom ministerstva životného prostredia. V tom čase bol podozrivý z nelegálnej držby ohrozených papagájov. Celkovo mal vlastniť až 62 chránených druhov za vyše milióna korún (asi 33-tisíc eur), ktorých nadobudnutie nevedel zdokladovať. Pre podozrenia z kriminálnej činnosti v parlamente odolal dvom pokusom o zbavenie poslaneckej imunity. Generálna prokuratúra však napokon trestné stíhanie zastavila.

9 debata chyba