Previerka chýba aj Galkovmu šéfovi úradu

Bezpečnostné previerky spôsobujú v rezorte obrany starosti. Najprv musela armáda vysvetľovať škandál okolo jej predčasného udelenia pre šéfa vojenskej rozviedky, teraz sa ukázalo, že previerku nemajú vysokí predstavitelia, ktorí by ju mali mať. Okrem samotného ministra Ľubomíra Galka (SaS) chýba aj vedúcemu úradu ministerstva Petrovi Plučinskému.

04.09.2010 06:54
Galko, minister obrany Foto:
Šéf rezortu obrany Ľubomír Galko má vo svojom úrade ďalšieho človeka bez previerky. Je ním Peter Plučinský.
debata (7)

Cez ruky vedúceho služobného úradu totiž prechádzajú utajované rezortné dokumenty vrátane nákupov či citlivých personálnych údajov. Plučinský je v úrade už mesiac, o previerku však zatiaľ nepožiadal. Tvrdí, že tak urobí v najbližších dňoch. „Vrátil som sa z dovolenky, podklady na bezpečnostnú previerku mám spracované a pripravené na odovzdanie na jej vykonanie,“ reagoval Plučinský, ktorý na ministerstve obrany pôsobil počas druhej Dzurindovej vlády. Poprel, že by mal mať s udelením previerky nejaké problémy. Podľa neho už mal previerku na stupeň „prísne tajné“ od roku 2003.

„Neboli mi oznámené nijaké problémy s jej udelením. Jej platnosť sa skončila v zmysle zákona dňom skončenia štátno-zamestnaneckého pomeru na ministerstve obrany v októbri 2006,“ povedal Plučinský, ktorý bol zástupcom riaditeľa kancelárie ministra, keď rezortu šéfoval Juraj Liška.

Bývalý minister obrany Ivan Šimko (KDH) tvrdí, že šéf služobného úradu by síce nemusel mať previerku na stupeň prísne tajné, lebo sa nezúčastňuje na rokovaniach NATO, ale previerku na stupeň tajné by mal mať. „Za mňa to bolo automatické, že šéf služobného úradu požiadal o previerku hneď po nástupe do funkcie. V rezorte mali previerky aj sekretárky,“ spomína Šimko.

Podľa neho aj nákup vojenskej techniky je v režime utajenia a keď nemá Plučinský previerku aspoň na istý stupeň utajenia, nemôže sa oboznamovať s ekonomickou agendou.

Podobný názor má aj exminister Jaroslav Baška (Smer). „Vedúci služobného úradu hneď po nástupe dostal previerku na najnižší stupeň utajenia a ihneď požiadal NBÚ o previerku na stupeň prísne tajné,“ hovorí Baška. Podľa neho vedúci služobného úradu je tretím najvyššie politicky nominovaným úradníkom v rezorte, zúčastňuje sa kolégií ministra a pozná všetky armádne štruktúry.

Plučinský sa na ministerstvo vrátil po štyroch rokoch. Hoci sa jeho meno spája so škandalóznym prenájmom najziskovejších oddelení Vojenskej nemocnice v Bratislave súkromnej spoločnosti, cez jeho ruky majú prechádzať všetky dôležité obchody v rezorte. Plučinského nominácia na toto dôležité miesto sa v kuloároch vysvetľuje ako zachovanie vplyvu SDKÚ na najdôležitejšie rozhodnutia na obrane. Podľa kuloárnych informácií mal mať vplyv aj na personálne nominácie do vedenia vojenských spravodajských služieb.

7 debata chyba