Smer útočí najmä na Sulíkovu stranu

Smer po nástupe novej vládnej koalície sľuboval tvrdú opozičnú politiku, zatiaľ však prešľapuje. Vládna štvorka sa opozičnej kritiky nedočkala ani v azda v najviac diskutovanej téme šetriaceho daňového a odvodového balíka. Smer sa do debaty nezapája a čaká, čo z neho zostane po dlhej sérií koaličných rozhovorov.

03.09.2010 20:54
debata (63)

Politológ Michal Horský hovorí, že strany vládnej koalície a jednotlivé prúdy v nej sú k sebe ostrejšie ako celá opozícia. „SNS je totálne vyradená a Smer okrem svojho predsedu akoby mlčal,“ myslí si Horský.

Politológ Juraj Marušiak tvrdí, si predseda Smeru Robert Fico si uvedomuje, že je potrebné prijať určité úsporné opatrenia vzhľadom na situáciu v štátnom rozpočte. „Pre neho je aj výhodné, že tieto opatrenia prijme súčasná vláda. Myslím, že s kritikou vystúpi neskôr,“ dodal Marušiak.

Podpredseda Smeru Dušan Čaplovič povedal, že pre Smer je ťažké reagovať v súčasnej situácii. „Niektorí ministri vydajú stanoviská a koaličná rada to zruší. Budeme reagovať až vtedy, keď budú tieto ich legislatívne zámery spracované do zákonov, vyhlášok a nariadení. Inak by sme išli proti sebe,“ poznamenal Čaplovič. Pýta sa, ako by Smer vyzeral, keby sa viedla debata o veciach, ktoré platia dva-tri dni. Podľa neho „pani dokonalá predsedníčka vlády“ je potom prekvapená, aké máme informácie a že ona o nich nevie a že nie sú relevantné. Ďalší podpredseda Smeru Robert Kaliňák povedal, že strana vystupuje aktívne, o čom svedčia jej výstupy v médiách.

Okrem počiatočného rozporu medzi Smerom a vládnou koalíciou pri debate o vládnom programe, sa tak azda najväčší súboj zatiaľ odohráva medzi Smerom a liberálnou SaS. Najskôr Smer ostro vystúpil proti ministrovi obrany Ľubomírovi Galkovi (SaS) za zlyhanie pri vymenovaní riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby. Galko, naopak, otvoril viaceré kauzy v rezorte, ktoré viedli nominanti Smeru. Najnovšie na mimoriadnej schôdzi parlamentu sa Smer pokúsi o odvolanie šéfa poslaneckej snemovne Richarda Sulíka (SaS).

63 debata chyba