Snaživá a rýchla polícia?

To, že polícia štyri hodiny po besniacej streľbe v Devínskej Novej Vsi nemala presné informácie, môže verejnosť ešte ako-tak pochopiť. Nad tým, že tápe štyri dni po útoku, zostáva už len rozum stáť.

04.09.2010 10:24
debata (29)

Ministerstvo vnútra vo štvrtok denníku Sme potvrdilo, že vrah Ľubomír Harman prešiel dvakrát psychotestmi, aby získal zbrojný preukaz. Včera túto informáciu dementovalo. Minister vnútra Daniel Lipšic tvrdí, že dostal nepresnú informáciu od polície a že Harman na psychotestoch ne­bol.

Na povolenie vlastniť zbraň mu vraj stačila prehliadka u všeobecného lekára. Daniel Líška, predseda streleckého klubu Fox, ktorého členom bol aj Harman, v rozhovore pre víkendovú prílohu denníka Pravda však povedal, že strelec absolvoval psychotesty aspoň raz, kým bol ešte na strednej škole.

Bývalý minister vnútra Martin Pado hovorí, že aj on sám sa snaží nájsť vysvetlenie na prezentovanie tragédie zo strany polície. „Myslím si, že ministerstvo aj polícia sa snažili informovať rýchlo. V takýchto situáciách sa stáva, že von vychádzajú informácie, ktoré nie sú vždy stopercentne overené. Niekedy menej znamená viac,“ dodal Pado.

Polícia mylne informovala aj o 12-ročnom chlapcovi, ktorého najprv považovala za ženu. Až na druhý deň po tragédii oznámila, že žena je vlastne chlapec. Vrcholní predstavitelia rezortu sa tiež splietli v otázke príslušnosti k rase, keď potvrdili, že rodina bola rómska. Správnu odpoveď priniesli až médiá, ktoré zistili, že išlo o zmiešanú rodinu. Polícia nesprávne tvrdila aj to, že vrah sa zastrelil sám. Prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak nakoniec priznal, že smrteľné zranenie Harmanovi spôsobil policajt.

Myslím si, že ministerstvo aj polícia sa snažili informovať rýchlo. Niekedy však menej znamená viac.

29 debata chyba