Cuper žiada od Sulíka ospravedlnenie a stiahnutie spotov

Bývalý poslanec za HZDS Ján Cuper, ktorého SaS použila v predreferendovej kampani, žiada od predsedu strany Sloboda a Solidarita a šéfa parlamentu Richarda Sulíka ospravedlnenie a stiahnutie spotov z jeho osobou.

04.09.2010 11:03 , aktualizované: 19:24
Ján Cuper Foto: ,
Bývalý poslanec za HZDS tvrdí, že mu SaS hlboko a surovo zasiahla do osobnostných práv.
debata (158)

„S počudovaním som sa dozvedel, že údajne mám byť mediálnou hviezdou zbabraného referenda, ktoré ani neviem o čom má byť. Zaujíma ma asi tak ako Sulík a jeho politická strana, ktorá sa za mne podivuhodných okolností, žiaľ, dostala do parlamentu,“ uviedol Cuper.

Cuper dôrazne odmieta spájanie svojej osoby s referendom a zneužívaním poslaneckej imunity. „Žiadam a verejne vyzývam Richarda Sulíka, aby do 48 hodín zariadil, aby moja podobizeň a meno zmizlo z ich predreferendovej reklamy, na ktorú zneužívajú moju osobu, česť a dôstojnosť. Ak tak neurobí, budem sa musieť obrátiť s návrhom na predbežné opatrenie na súd. Týmto však problém nepovažujem za vyriešený. Keďže toto počínanie spôsobilo utrpenie mojej rodine i mne v práci, v rodine i v celej spoločnosti, ktorá ma pozná inak ako ma prezentujú, budem žiadať aj primeranú finančnú satisfakciu. Jej výška bude závisieť od trvania zásahu do mojich osobných práv,“ vyhlásil Cuper.

Cuper vyzval Sulíka, aby sa priznal k alkoholu za volantom 

Cuper tvrdí, že Sulík a jeho strana mu svojim počínaním hlboko a bezprecedentným spôsobom surovo zasiahli do osobnostných práv, ktoré sú chránené ústavou a medzinárodnými dokumentmi. Povinnosťou Sulíka, ako jedného z trojice najvyšších ústavných činiteľov v štáte, je podľa neho ich ochrana a nie porušovanie. „Som päť rokov súkromnou osobou, ktorá nemá s politikou nič spoločné. Dekriminalizáciu svojej osoby považujem za surový zásah do prezumpcie neviny,“ uviedol.

Cuper nevie, z akých zdrojov čerpali Sulík a jeho garnitúra ale i médiá informácie, ktoré prezentujú v predreferendovom spote, že údajne zneužíval poslaneckú imunitu. „Aj ten najtupší markizácky povaľač pred obrazovkou, medzi ktorými sa najčastejšie regrutujú Sulíkovi voliči, alebo tiež politik mohol vidieť a dozvedieť sa, že som nikdy nepopieral, že som alkohol pred jazdou vtedy požil. Práve preto, že som ho požil, bol som si vedomý, že som nekonal fair play. Sám som zavolal na linku 158, aby prišla polícia, i keď som to urobiť nemusel, keďže som mal ochranu imunity. A mohol som zdrhnúť ako mnoho poslancov z miesta činu. Sám som požiadal a dobrovoľne som sa podrobil dychovej skúške, odovzdal vodičský preukaz a žiadal políciu, aby dôsledne vyšetrila, čo sa na ceste vtedy udialo. Rovnako som sa k policajtom správal zdvorilo, nie ako moji niektorí bývalí kolegovia,“ vyhlásil Cuper.

Cuper hovorí, že svoje počínanie napravil a necíti sa byť vinný. „Nie odstrašujúcim, ale pozitívnym príkladom môžem byť pre poslancov NR SR, ktorí si neraz sadli za volant pod vplyvom alkoholu. Priznajte sa, pán Sulík, chlapsky, či ste tak doteraz neurobili aj vy,“ povedal.

Podľa Cupera istý konzervatívny politik konštatoval, že bezbrehý liberalizmus je záhubou demokracie. „Počínanie Sulíka voči mojej osobe v predreferendovej kampani nasvedčuje tomu, že v záujme dosiahnutia svojich utilitárnych cieľov spolu s kumpánmi sú schopní akýchkoľvek politických ohavností, ktoré presahujú hranice právneho štátu. Ak je vo vás štipka slušnosti, tak, pán Sulík, sa mi ospravedlníte,“ do­dal.

Podľa právnika Cuper ťažko dokáže, že mu video spôsobi­lo ujmu

Cuper sa môže cítiť poškodený videom strany a domáhať sa svojich práv na ochranu osobnosti na súde. Bude však zložité dokazovať, že utrpel škodu, tvrdí právnik Tomáš Nielsen z medzinárodnej advokátskej kancelárie Rowan Legal. „Ak je predmetný záznam skutočne verejnosti známy, bude veľmi zložité preukázať, že práve ním mu vznikla majetková či nemajetková ujma,“ povedal Nielsen.

Právnik Tomáš Nielsen si myslí, že SaS mala požiadať Cupera o súhlas na zverejnenie záznamu. Sú len tri zákonné výnimky, kedy by tak nemusela urobiť, a to najmä ak by zábery použila na spravodajské účely. „Podľa môjho názoru v danom prípade nejde o spravodajstvo,“ konštatuje Nielsen. Politik by mohol na súde požadovať, aby strana stiahla z kampane video, ale aj ospravedlnenie, respektíve náhradu majetkovej či nemajetkovej ujmy.

Cuperovu situáciu pred súdom by mohol sťažiť fakt, že podľa judikatúry politik musí strpieť, keď je karikovaný či imitovaný, pokiaľ sa tak deje za spravodajským účelom. „Aj keď v tomto prípade mám pochybnosti o spravodajskom účele videa, skutočnosť, že súdy prihliadajú na to, že politici musia počítať s určitou formou ich karikovania ako aj s určitou vyššou mierou verejnej kontroly, nie je možné ignorovať,“ hovorí Nielsen.

SaS chystá ešte niekoľko prekvapení

Sloboda a solidarita zatiaľ nechce nijako komentovať výzvu Cupera, aby stiahla z internetu video natočené potom, ako pod vplyvom alkoholu havaroval. Avizuje však pokračovanie kontroverznej referendovej kampane. „V rámci ďalšej fázy kampane chystáme ešte niekoľko zaujímavých prekvapení,“ povedala hovorkyňa strany Veronika Gallisová. „Nebudeme sa k žiadosti pána Cupera o stiahnutie videa z youtube vyjadrovať,“ zdôraznila.

Hovorkyňa SaS Veronika Gallisová povedala, že cieľom videa je upozorniť na najvypuklejšie a najviac medializované prípady zneužívania imunity. Strana je presvedčená, že neexistuje žiadny dôvod, prečo by poslanci mali mať takéto výhody. Sulíkovci sa podľa jej slov žaloby zo strany bývalého poslanca neobávajú. „Vo videu sú použité spravodajské zábery, aké sa objavili už nespočetnekrát vo vysielaní televízií, na rôznych portáloch a informácia samotná vlastne vo všetkých médiách,“ tvrdí Gallisová. Podľa právnika to nie je argument, ktorým by strana mohla obhájiť, že použila záznam bez Cuperovho súhlasu. „Môže však byť veľmi dôležitý pri posudzovaní, či mu vznikla nejaká ujma, prípadne v akej výške,“ povedal Nielsen.

Bývalý poslanec parlamentu za HZDS Ján Cuper je hlavnou „hviezdou“ videoklipu, ktorý v rámci kampane k referendu pripravila strana Sloboda a Solidarita. Sulíkovci využili zábery, ktoré po Cuperovej nehode v novembri 2005 v Modre nakrútila TV Markíza. Strana ich použila so súhlasom televízie. Video sa objavilo na internetovej stránke youtube.com v sekcii SaS. Strana Sloboda a Solidarita divákov vyzýva, aby 18. septembra v referende rozhodli, či zákonodarcom imunita prislúcha. Hovorkyňa SaS Veronika Gallisová povedala, že cieľom videa je upozorniť na najvypuklejšie a najviac medializované prípady zneužívania imunity. Sulíkovci sa podľa jej slov žaloby zo strany bývalého poslanca neobávajú. „Vo videu sú použité spravodajské zábery, aké sa objavili už nespočetnekrát vo vysielaní televízií, na rôznych portáloch a informácia samotná vlastne vo všetkých médiách,“ argumentuje Gallisová.

158 debata chyba