Mečiar zháňa nového lídra a chystá memoáre

Vladimír Mečiar hľadá nástupcu. Predseda HZDS to vyhlásil v Nitre po skončení Republikového predstavenstva strany. Novú tvár zatiaľ nevidí v strane ani vo svojej rodine. Šancu má človek zvonku.

04.09.2010 14:54 , aktualizované: 05.09.2010 16:17
mečiar, hzds Foto:
Strana nekončí, no hľadá sa nový volebný líder, naznačil Vladimír Mečiar po rokovaní republikového predstavenstva HZDS v Nitre.
debata (69)

Predseda nevedel o tom, že by niekto zo strany už prejavil záujem o túto pozíciu. „Partia volebného lídra je otvorená pre nových ľudí.“ Úloha je jasná – získať späť voličov a vrátiť stranu do parlamentu. Mečiar by ho chcel nájsť do dvoch rokov, pričom líder sa neskôr stane predsedom.

Vo svojej rodine nástupcu nehľadá. „Hovoria mi, tvoja politika je tvoja vec. Predsedníctvo v HZDS nie je dedičné.“ Dedičným je u nich, naopak, krstné meno, a tak dúfa, že sa dožije aj Vladimíra Štvrtého.

V strane sa už dávnejšie objavila otázka čestného predsedníctva. Mečiar takúto funkciu odmietol. Je to podľa neho akýsi odkladací priestor. „Keď nebudem predsedom, tak ním nebudem. Je to logické. Nebudem mať pocit, že sa mi niečo nenaplnilo. Musím však mať ešte predtým istotu, že strana bude mať svoje úspešné pokračovanie.“

Prečo HZDS vypadlo po dvadsiatich rokoch z parlamentu? Podľa Mečiara za to môže celkové napätie v spoločnosti, tiež priznal niekoľko vlastných chýb. Napríklad, že ich kampaň bola nečitateľná. A napokon podiel viny na tom mal aj Smer. „My sme pracovali pre Smer. Mali sme však viac zdôrazňovať, že sme iní. Nepochopili sme, že Smer je samoľúby a chce vládnuť sám.“

Dodal, že výsledok volieb nebol výhrou súčasnej koalície, ale prehrou tej bývalej. Dnešná vláda je podľa neho občiansky slabá, pretože mala podporu len 26 percent voličov. HZDS sa teraz pripravuje na jesenné komunálne voľby, strana je otvorená akýmkoľvek koalíciám.

Mečiar, ktorý stál pri rozpade Československa, chce teraz odhaliť jeho zákulisie. Pripravuje memoáre, v ktorých chce zverejniť prepis nahrávok s českými politikmi. A to aj napriek tomu, že im dal vtedy sľub, že ich nesprístupní. Rozpísaný má zatiaľ len prvý diel memoárov, ktorý nesie názov Socializmus – cesta alebo omyl. Analýza obdobia spred roku 1989 podľa neho na Slovensku chýba, a tak sa zamýšľa nad komunistickou stranou a krízou v spoločnosti.

Od fiaska v parlamentných voľbách sa Mečiar na verejnosti dlho neukazoval. V Nitre tvrdil, že mal po prvýkrát v živote voľno. Väčšinu času trávil s rodinou, s vnúčatami. Tri týždne bol v kúpeľoch v Dudinciach. Neskôr sa vrátil do práce. „Chodil som pravidelne do roboty. Stretával som sa s ľuďmi a počúval. Veľmi veľa počúval.“

69 debata chyba