Televízne debaty potvrdili, že je ťažké útočiť na ženu

Opätovné diskusie Roberta Fica a Ivety Radičovej podľa politológa Michala Horského ukázali, že skutočne nie je ľahké útočiť na ženu. "Prevzali ste krajinu s najvyšším hospodárskym rastom v únii a klesajúcou nezamestnanosťou," povedal Fico premiérke Ivete Radičovej, ktorá s ním pred kamerami diskutovala. Vyhlásil, že táto vláda je "najmenej pripravená od roku 1989".

05.09.2010 12:29 , aktualizované: 19:47
fico, radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová sa stretla so svojim predchodcom Robertom Ficom vo dvoch televíznych debatách.
debata (613)

Fico najmä v STV udával tému diskusie – zastavenie výstavby diaľnic, osobitne úseku zo Žiliny do Prešova. Rozbehnuté práce na diaľnici D1 z Bratislavy do Košíc sa prerušia, príde prepúšťanie, predpovedal expremiér. Podľa neho táto stavba mala hodnotu len v stavebných prácach 2,4 miliardy eur. „Všetky tieto peniaze v období asi troch rokov, keď tá diaľnica mala byť dokončená, mali byť hybným motorom slovenskej ekonomiky,“ tvrdil Fico a označil to za hlavný rozdiel medzi jeho kabinetom a vládou Ivety Radičovej.

Fico útočil kvôli zastaveniu diaľnic, Radičová to poprela

Analytik Ján Baránek sa Ficovmu prístupu nečuduje. Zastavenie PPP projektov na stavbu diaľnic je podľa neho ukážkovým príkladom toho, ako sa to nemá robiť. Opozícia len prirodzene využila to, že koalícia nedokázala toto rozhodnutie prezentovať verejnosti. „Je jedno, či to bolo dobre, alebo zle, či zmluvu na výstavbu úseku Dubná skala – Prešov zrušil minister dopravy, alebo zanikla sama, mala tomu predchádzať masívna vysvetľujúca kampaň,“ myslí si Baránek.

„Ja som si myslela, že diaľnicu do Košíc už máme,“ reagovala na premiérové slová Radičová a pripomenula tým Ficovi jeho sľub ešte z premiérskeho pôsobenia. Zároveň odmietla, že by jej vláda prerušila výstavbu diaľnic a zastavený projekt označila za zle pripravený.

Chce, aby sa diaľnice stavali tak, že sa nebudú 30 rokov neprimerane splácať. Diaľnica sa podľa nej bude stavať, ľudia, ktorí tam mali robiť teraz, prácu nájdu na iných verejných stavbách. "Som si istá, že prioritne všetky financie budeme orientovať na stavbu diaľnic, meníme aj prerozdelenie národných priorít v rámci eurofondov, " uviedla premiérka a pripomenula, že z programu na diaľnice sa vyčerpalo niečo viac ako 11 percent. Pokiaľ do hry vstúpi súkromný investor, tak za iných podmienok.

Politológ: V debatách obaja politici sklamali

Politológ Michal Horský považuje Ficovo vystúpenie za zlyhanie. Od prvej diskusie po letných prázdninách očakával, že líder opozície bude vyčítať vláde doterajšie chyby, on však stále hovoril o zastavení prác na jednom úseku diaľnice. „Priniesol iba jednu tému. Namiesto systémovej diskusie dve tretiny relácie obhajoval zákazku Váhostavu,“ uviedol Horský.

V Markíze Fico ešte pritvrdil: „Ak sme mali štátny smútok – a ja som ho plne rešpektoval – kvôli tragédii v Devínskej Novej Vsi, tak sme štátny smútok mali mať aj kvôli tomu, čo táto vláda urobila s diaľnicami na východ,“ vyhlásil. Ministra dopravy Jána Figeľa obvinil, že klamal o dôvodoch zrušenia zmluvy so súkromným konzorciom. Figeľ minulý štvrtok oznámil, že už nebude predlžovať termín na uzatvorenie 1. balíka PPP na výstavbu piatich úsekov diaľnice D1 medzi Martinom a Prešovom. " Tá zmluva nebola vypovedaná, tam bol sedemkrát predĺžený čas, aby ten súkromný investor doložil doklad, že má financie na zafinancovanie diaľnice. Do poslednej minúty sme čakali, aby ho predložil – on ho nepredložil, tá zmluva expirovala," oponovala Radičová.

Baránek označil Ficovo prirovnanie diaľnic k masakre v Devínskej Novej Vsi za absolútny politický cynizmus. Opätovné diskusie hlavných politických rivalov – Fica a Radičovej podľa Horského ukázali, že skutočne nie je ľahké útočiť na ženu. „Fico sa bude musieť zlepšiť.“ Sklamala však aj Radičová, hoci sa podľa analytikov od predvolebných súbojov zlepšila. „Pokúšala sa brániť, že vláda ani na začiatku jesene nemá jasno, kde urobí reštriktívne úsporné opatrenia a už vôbec nenaznačila, v čom spočívajú jej rozvojové stimuly,“ konštatoval Horský.

Premiérka sa chce vyhnúť zvyšovaniu dane

Radičová stále nie je presvedčená, že by sa mal štátny rozpočet plátať aj zvýšením dane z pridanej hodnoty. „Ja ešte hľadám trochu iné riešenia,“ povedala v diskusnej relácii televízie Markíza deň pred pondelkovým definitívnym rozhodnutím Koaličnej rady.

Podľa premiérky porastú zrejme spotrebné dane, čo by znamenalo zdraženie cigariet a alkoholu. Nie však slovenského vína. Vláda sa obáva, že by sa vyšším daňovým zaťažením znížila konkurencieschop­nosť domácich producentov. Proti zvýšeniu DPH sa opätovne vyslovil aj predseda SaS Richard Sulík. V diskusii v Slovenskej televízii uviedol, že koalícia pripravuje ucelenejšiu koncepciu. „Budú to určite sofistikovanejšie riešenia ako iba nejaké dvíhanie sadzieb.“

613 debata chyba