Socha Svätopluka musí preč, tvrdí komisia. Pri práci čelila nátlaku

Jazdeckú sochu Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu je potrebné z tohto miesta presunúť. Vyplýva to z odporúčaní expertnej komisie, ktorá dielo posudzovala z historického a umeleckého pohľadu s tým, že dielo by mohlo byť premiestnené na iné miesto hradného areálu, no len s podmienkou, že sa odstráni diskutabilný symbol zo štítu a zavádzajúci text z podstavca.

06.09.2010 10:02
Socha Svätopluka Foto:
Socha Svätopluka na nádvorí bratislavského hradu.
debata

Ako uviedol predseda Národnej rady Richard Sulík (SaS), zo strany komisie ide len o odporúčanie a on sám sa ešte nerozhodol, aký bude osud diela. O stretnutie požiadal aj autora sochy Jána Kulicha. „Chceme otvoriť spoločenskú diskusiu, nechcem, aby moje rozhodnutie bolo urobené rýchlo a bez konzultácií. Dúfam, že k stretnutiu s pánom Kulichom aj k môjmu rozhodnutiu dôjde čoskoro,“ povedal.

Šéf parlamentu si však vie predstaviť aj variant, že socha zostane v súčasnej podobe na svojom mieste. „Pripúšťam všetky možnosti, správa komisie má len odporúčací charakter,“ vysvetlil. Odlišný názor ako komisia má na prípadné výberové konanie na nové dielo, ktoré by malo nasledovať po možnom odstránení sochy. „Nebude ďalšia súťaž na novú sochu, a to z finančných dôvodov,“ uistil.

Predsedníčka komisie, historička Marína Zavacká, uviedla, že odborníci v komisii boli vystavení tlaku vo forme rôznych listov zasielaných ich zamestnávateľom. „Boli to veci nepodpísané, isté tipy človek môže mať,“ povedala. Obsahom boli podľa jej slov vyhrážky o kontrole a potrebe vyhodenia z práce.

Smer: Akákoľvek manipulácia so sochou je barbarstvo

Akákoľvek manipulácia s jazdeckou sochou kráľa Svätopluka na Bratislavskom hrade je barbarským protislovenským činom. Vo svojom stanovisku to tvrdí strana Smer, ktorá tak reaguje na prezentované závery odbornej komisie, že dielo z rúk Jána Kulicha treba z nádvoria hradu presunúť.

Hovorkyňa Smeru Silvia Glendová pripomína, že na slávnostnom inštalovaní sochy sa zúčastnili traja najvyšší ústavní činitelia, bývalí prezidenti, predsedovia vyšších územných celkov, diplomatický zbor a široká verejnosť. „Tieto snahy nás mrzia o to viac, že aj najväčšia morálna a duchovná autorita Slovenska, kardinál Korec, označil túto sochu za požehnanie pre Slovensko,“ uvádza strana vo vyhlásení.

Ako bude najsilnejší parlamentný subjekt postupovať, zatiaľ nie je známe. Jeho kroky sa totiž budú odvíjať od rozhodnutia predsedu NR SR Richarda Sulíka (SaS). Ten dnes oznámil, že všetky možnosti sú otvorené, teda aj tá, že dielo zostane na svojom mieste.

Súhlasíte s tým, aby sochu Svätopluka z nádvoria hradu odstránili?

debata chyba