Tomanová vraj bude rozdávať rady za 37 eur za hodinu. Mihálovi je zle

Bývalá ministerka práce Viera Tomanová (Smer) aj jej štátna tajomníčka Emília Kršíková (Smer) zarábali na projekte Centra vzdelávania, organizácie v priamej pôsobnosti rezortu, ktorý bol financovaný z eurofondov. Podľa súčasného vedenia ministerstva tým pravdepodobne porušili ústavný zákon o konflikte záujmov.

07.09.2010 10:15
debata (242)

„Pani ministerka podpísala dve príkazné zmluvy. Jednu pre Bratislavský samosprávny kraj a druhú pre zvyšok Slovenska. Jej hodinová odmena dosahovala výšku 37,50 eur,“ uviedla súčasná štátna tajomníčka rezortu Lucia Nicholsonová (SaS).

Májová výplata exministerky za odborné participovanie na národnom projekte Centra vzdelávania predstavovala sumu 375 eur za desať odpracovaných hodín. V júni si Tomanová prilepšila sumou 1125 eur za 30 odpracovaných hodín. Siedmy mesiac v roku si zatiaľ súčasná poslankyňa Národnej rady (NR) SR nevyúčtovala. Rovnaké sumy v spomínaných mesiacoch zarábala aj Kršíková.

Skontrolovať vykonanú činnosť ministerky a jej štátnej tajomníčky na projekte je podľa Nicholsonovej veľmi náročné, nakoľko má rezort k dispozícii len ich výkazy práce. „Viem však povedať, že je v nich napríklad uvedené, že pani ministerka sa pracovne stretávala s expertkou, bývalou štátnou tajomníčkou Emíliou Kršíkovou, a za to si účtovala spomínanú odmenu,“ priblížila Nicholsonová.

Súčasné vedenie ministerstva je presvedčené, že okrem porušenia zákona sú tieto príkazné zmluvy aj amorálne a obchádzajú Zákonník práce. Potvrdzujú to podľa štátnej tajomníčky aj dva nezávislé právnické posudky. Tie zhodne tvrdia, že bývalá ministerka aj štátna tajomníčka konali v rozpore so zákonom o ochrane verejného záujmu a nezlučiteľnosti funkcií.

„Tieto zmluvy vypovedáme do jedného mesiaca. Je to možné aj bez uvedenia dôvodu,“ uviedla Nicholsonová a dodala, že na tomto projekte Centra vzdelávania sa obdobnou formou príkazných zmlúv obohacovalo spolu okolo 100 expertov, medzi ktorých patrili aj zástupcovia ostatných sociálnych partnerov – zamestnávateľov a zamestnancov.

Reakcia Viery Tomanovej

Rázne žiadame vedenie rezortu práce, aby prestalo naháňať vymyslené čarodejnice a minister Jozef Mihál skončil účelovo zavádzať verejnosť. Projekt sociálneho dialógu s celým odborným zázemím vznikal dva a pol roka a bol výsledkom dohody medzi sociálnymi partnermi – vláda, odbory i zamestnávatelia. Gestormi projektu sa stali ľudia, ktorí dlhodobo pôsobia v tejto oblasti a sú nielen odbornými, ale aj morálnymi garantmi jeho realizácie okrem iného aj vo vzťahu k Európskej únii, keďže projekt je financovaný v rámci ESF. Moja osoba figuruje v projekte ako expert, ktorý pôsobí v sociálnej oblasti takmer 40 rokov a taký istý čas sa odborne podieľam na formovaní sociálnej, pracovnej legislatívy.

Odmena za moje pôsobenie v projekte bola stanovená na tej istej úrovni, ako je honorovaná práca iných garantov projektových aktivít a bude vyplatená len na základe konkrétne odvedenej práce. Môj vklad do projektu pritom môže a bude hodnotiť súčasné vedenie rezortu a preto je pre mňa absolútne nepochopiteľné z akou ľahkosťou minister degraduje ľudí, ktorí na projekte pracujú už niekoľko rokov. Nehovoriac o tom, že je to práve on, kto môže zmluvu, s ktorýmkoľvek spolupracovníkom v projekte rozviazať, môže rozhodnúť, že odvedená práca nie je dostatočná a odmena nebude vyplatená.

Vyzývam pána J. Mihala, že ak je presvedčený, že moja odbornosť či osoba projektu sociálne dialógu v ničom neprospeje, aby v mene rezortu od zmluvy odstúpil a ja budem tento krok plne akceptovať. V mojom záujme totiž je, aby tak dôležitý projekt pre podporou tripartity na Slovensku bol realizovaný a aby moja osoba nebola dôvodom na jeho akékoľvek spochybňovanie.

242 debata chyba