Psychotesty by agresivitu vraha odhalili včas

Psychotesty ponúkajú dostatočne presný obraz o tom, či človeku možno do rúk zveriť zbraň. Tvrdí to klinická psychologička Zdenka Kubišová, ktorá je presvedčená, že keby ich nie viac ako päť rokov dozadu absolvoval aj strelec z Devínskej Novej Vsi, naznačili by u neho vznikajúcu psychickú poruchu.

07.09.2010 13:36
Ľubomír Harman Foto:
Ľubomír Harman bol členom Klubu vojakov v zálohe.
debata (9)

Na akej úrovni sú dnešné psychotesty? Možno povedať, že psychológovia pre ne používajú najmodernejšie metódy a ich výsledky majú výpovednú hodnotu?

Určite áno. Slovenská komora psychológov má zriadený celý poradný zbor pre psychodiagnostiku, ktorý priebežne pracuje na aktualizácii štandardných postupov pri špecifických vyšetreniach a spolupracuje s uznávanými pracoviskami v psychodiagnos­tike, akým je napríklad firma Schufried vo Viedni s jej zastupiteľstvom Cassys psychodiagnostika v Prahe. Aj staršie metódy, ktoré sa využívajú v psychodiagnos­tike, sú však spoľahlivé a overené skúsenými odborníkmi s dlhoročnou praxou

Čo všetko takéto testy obsahujú?

Ak máte konkrétne na mysli testy na vyšetrenie psychickej spôsobilosti pre držanie zbrane, tie sú zamerané na vylúčenie kontraindikácií z hľadiska rozumových schopností aj výkonových predpokladov, ako reakcieschopnosť, pozornosť, zrakové vnímanie a postreh, schopnosť rozpoznať a zapamätať si detaily, rozhodovacie procesy a podobne. Prezradia tiež osobnostné predpoklady, ako sklon k agresivite alebo k jej ľahkej aktivácii, citovú nezrelosť alebo sklony k exhibicionizmu, psychopatické a neurotické črty či sklon k závislostiam. Súčasťou je aj test na odhalenie podvedomých alebo menej vedomých tendencií. Psychológ tiež voľbou cielených doplnkových testov zohľadňuje napríklad výstrednosti v anamnéze alebo zdravotné problémy, ktoré môžu aktuálne či v budúcnosti ovplyvniť psychickú spôsobilosť.

Aká je v súčasnosti záväznosť vykonávania psychotestov?

Po zmene legislatívy sa psychologické vyšetrenia držiteľov a nositeľov zbrane nevykonávajú. Zbrojné pasy sa vydávajú na základe posudku o zdravotnej spôsobilosti od obvodného lekára.

Môže sa stať, že by test nezachytil agresivitu žiadateľa, alebo jeho iný psychický problém?

Psychologické vyšetrenie má platnosť päť rokov. To je čas, za ktorý sa z hľadiska prognózy vyšetrovaného relatívne vieme zaručiť. Psychotesty na držanie zbrane sa však povinne nerobia pomaly 15 rokov. Ak nimi aj niekto dávnejšie prešiel, záruku už dať nemôžeme. Tvrdím však, že konkrétne ten druh regresívnej agresivity, ktorý sa prejavil u Harmana, by psychologické vyšetrenie zachytilo, hoci by sa v bežnom správaní nijako neprejavovala.

9 debata chyba