Kaliňák nazval Galka zelenáčom, ten mu to vrátil

Zelenáčmi sa začali vzájomne oslovovať poslanec Robert Kaliňák a minister obrany Ľubomír Galko na búrlivom rokovaní brannobezpečnostného výboru, kde sa pretriasal problém s bezpečnostnou previerkou bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby Milana Hudeca.

07.09.2010 13:59
debata (59)

„Skúste poučiť tohto zelenáča,“ vyzýval Kaliňák predsedu výboru, na čo Galko kontroval slovami „budem sa snažiť, aby bol tento zelenáč (Kaliňák) spokojný“. Členom výboru za Smer sa nepáčilo Galkovo úvodné vyhlásenie, že výbor nie je kompetentný zaoberať sa prípadom a dodal, že ide „o živý prípad, ktorý sa dotýka Vojenskej spravodajskej služby (VSS), teraz sa preveruje, preto nemôžem o tom informovať,“ povedal Galko.

„Všetkých chcete umlčať, veľmi sa bojíte, lebo viete, že ste porušili zákon,“ vyhlásil na adresu Galka Kaliňák. Ten však tvrdí, že poslanci Smeru na neho útočia, lebo zverejňuje informácie o verejných obstarávaniach na ministerstve obrane počas vlády Roberta Fica. „Je to strana Smer, ktorá chce umlčať mňa,“ myslí si Galko.

Galko povedal, že problém s Hudecovou previerkou, ktorá údajne má skorší termín ako žiadosť o ňu, dal preveriť aj Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) a inšpekcia ministerstva obrany. Pripomenul, že komisii, ktorú pôvodne zriadi aby prípad preverila, na to dal tri mesiace. „Dnes už viem povedať, že to bude skôr,“ vyhlásil Galko na výbore. Kaliňák ho obvinili, že sa v súčasnosti snaží o spornej previerke zamiesť stopy a likviduje dôkazy. „Dôkazy sú aj mimo vášho rezortu a tie sa vám nepodarí stopiť,“ tvrdí Kaliňák. Výbor napokon len zaviazal Galka, aby ho o prípade znova informoval po skončení preverovania.

Galko uviedol, že dokument, na základe ktorého bol naznačený časový nesúlad v Hudecovej previerke, je „iným“ dokumentom, pričom ho nekonkretizoval. Pracovník vojenského obranného spravodajstva, ktorý na nesúlad na základe pôvodného dokumentu upozornil ministra, už dnes na svojej pozícii podľa neho nie je.

Exminister obrany Jaroslav Baška (Smer) začal v úvode rokovania hovoriť po anglicky, vraj sa Galkovi taká rozcvička pred summitom NATO zíde, ale viacerí členovia výboru namietali, že rokovacím jazykom je slovenčina.

Milan Hudec sa s postom šéfa vojenskej rozviedky po kauze, ktorá sa opäť preberala na výbore, definitívne rozlúčil. Minister obrany Ľubomír Galko na miesto riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby vymenoval Romana Mikulca.

59 debata chyba