Sulík kriesi mŕtvu kampaň

Referendová kampaň by bola takmer mŕtva, ak by ju neoživovali marketingové metódy SaS. Jej predseda Richard Sulík ako šéf parlamentu oslovil listom starostov a primátorov a tvrdí v ňom, že na referende sa zúčastnia traja najvyšší ústavní činitelia i predseda Smeru Robert Fico.

07.09.2010 14:15 , aktualizované: 20:44
Fico, Sulík Foto:
Šéf parlamentu Richard Sulík nahneval Roberta Fica, keď v liste určenom starostom a primátorom uviedol, že Fico sa zúčastní na referende. Ten pritom svoju účasť poprel.
debata (131)

Ten to však rovnako ako prezident popiera. Gašparovičov hovorca Marek Trubač povedal, že prezidenta sa nikto nepýtal, či pôjde na referendum.

Fico napokon pred poslancami v pléne parlamentu oznámil, že sa nezúčastní na referende 18. septembra. „Verejne oznamujem, že na referende, ktoré organizuje SaS a je zbytočné, sa nezúčastním,“ povedal. Sulíkovi vyčítal, že dal distribuovať listy starostom a primátorom, aby miestnymi rozhlasmi vyzvali ľudí na účasť v referende. „Nikdy som nedal žiadne stanovisko k účasti na referende,“ povedal Fico. Považuje to za zneužite svojho mena a detinský podvod, aký za dvadsať rokov v politike ešte nezaznamenal.

Prezident bude na list podľa svojho hovorcu Mareka Trubača reagovať ihneď po návrate z Kambodže. „Zatiaľ nepotvrdil svoju osobnú účasť,“ podotkol Trubač. Dodal, že prezident aj naďalej považuje referendum za zbytočné mrhanie peňazí daňových poplatníkov a že štyri zo šiestich referendových otázok sa dostali do vládneho programu.

Predsedovi Smeru tiež prekáža, že sa majú objaviť bilbordy s menom Robert Fico. Nejde však oňho, ale o nejakého jeho menovca. Stranu SaS žiada, aby ich stiahla.

Richard Sulík, naopak, vyzval voličov Smeru, aby sa zúčastnili na referende. „Po vyhlásení referenda už nejde o žiadnu stranícku akciu, všetci občania môžu vyjadriť svoj názor,“ povedal včera Sulík. Správanie Smeru označil za schizofrenické, keď na jednej strane jeho predstavitelia hovoria, že rešpektujú inštitút referenda, a na druhej strane vyzývajú občanov nezúčastniť sa na ňom. „Byť voličom Smeru, neviem, čo mám robiť,“ dodal.

Sulík priznal, že ako predseda parlamentu poslal starostom a primátorom listy, v ktorých ich žiada, aby vyzvali cez miestne rozhlasy občanov, aby prišli na referendum. Podľa neho za poslanie listov parlament zaplatil 2 500 eur, čo je podstatne menej ako, sa v parlamente míňalo v minulosti.

Právnik Pavel Nechala z Transparency International povedal, že Sulík využíva marketingové ťahy z amerických kampaní. „Pán Sulík môže použiť meno hocikoho, ak má od tejto osoby súhlas. Ak tam vznikne nebezpečenstvo zámeny mien, je to o úrovni vedenia kampane,“ povedal Nechala. Podľa neho táto záležitosť skončí v rovine politických diskusii. Nemyslí si, že by v tejto veci jedna alebo druhá strana mohli právne uspieť. Na otázku, či možno hovoriť o zneužití štátnych peňazí, keď Sulík za 2 500 eur poslal listy starostom, Nechala povedal, že samotná podpora účasti vo voľbách či na referende by sa nemala brať ako negatívum. Podľa Nechalu sa však referendum chápe ako záležitosť jednej strany a preto sa citlivo vníma každá aktivita štátnych orgánov na podporu referenda. „Jednoznačne by som však nepovedal, že je to mrhanie štátnych prostriedkov, ak sa vyzýva na vyššiu účasť,“ dodal právnik.

131 debata chyba