Fico: Zvýšenie DPH uškodí ľuďom

Rozhodnutie o dočasnom zvýšení základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) z 19 % na 20 % bolo úplne zbytočné a v plnom svetle preukázalo, že na Slovensku vládne pravicová vláda so všetkým, čo k tomu patrí. V reakcii na pondelkové rozhodnutie Koaličnej rady to vyhlásil predseda najsilnejšej opozičnej strany Smer Robert Fico.

07.09.2010 15:03
Robert Fico Foto:
Predseda strany Smer Robert Fico.
debata (110)

Takéto opatrení ide podľa neho proti ľuďom s priemernými a podpriemernými príjmami a bude znamenať len zdražovanie tovarov a služieb. „Pripravme sa na zdražovanie, privatizáciu, zvyšovanie cien energií. Toto sú hlavné heslá pravicovej vlády,“ zdôraznil expremiér.

Zároveň odmietol, že by bolo nutné zvyšovať DPH kvôli tomu, v akom stave sú v súčasnosti verejné financie. Tie bývalá vláda podľa Fica zanechala s priemerným deficitom v rámci Európskej únie (EÚ) na úrovni 7 % hrubého domáceho produktu (HDP) a slová o tom, že v skutočnosti dosiahne až takmer 8 %, sú podľa neho len výmyslom novej vlády.

Konsolidácia verejných financií sa dala dosiahnuť aj iným spôsobom ako zvyšovaním daní, myslí si Fico. „Ďalšie okresávanie výdavkov štátu, boli sme na to pripravení a vedeli o tom aj konkrétni ministri, že sa budú musieť uskromňovať. Ďalej sme veľmi jasne hovorili, že je nespravodlivo nastavený druhý pilier a tam bola možnosť získať finančné prostriedky do štátneho rozpočtu,“ priblížil.

Koaliční partneri sa v pondelok (6.9) dohodli, že základná sadzba DPH sa od budúceho roka dočasne zvýši zo súčasných 19 % na 20 %. Znížená sadzba na knihy či lieky však zostane nezmenená na úrovni 10 %. Táto zmena bude platiť dovtedy, kým sa deficit verejných financií nezníži pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), k čomu by malo dôjsť v roku 2013.

Tento krok, ktorý koalícia nazvala „Ficova daň“, má priniesť jednu pätinu z plánovaného zvýšenia príjmov štátu o 800 miliónov eur. Predseda SaS Richard Sulík, ktorého strana sa pôvodne stavala proti zvyšovaniu tejto dane, označil dohodu za kompromis. „Boli sme jednoznačne proti zvyšovaniu DPH. Na druhej strane chápeme, že keď Ficova vláda nastupovala, bol deficit 3 %, dnes je 8 % a jednoducho tieto chýbajúce peniaze treba vykryť. Za týchto podmienok sa to naozaj dá nazvať Ficova daň,“ podčiarkol Sulík.

Koalícia sa neobáva, že by sa 1-% zvýšenie DPH premietlo výraznejšie do cien tovarov a služieb. „Skúseností hovoria, že 1-% zvýšenie DPH sa nepremietne do cien, je to len zvýšený príjem štátneho rozpočtu,“ zdôraznila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ). Podobný názor majú aj ekonomickí analytici, ktorí očakávajú zvýšenie inflácie z tohto titulu o 0,5 až 0,8 percentuál­neho bodu.

110 debata chyba