Simonov zákaz ničí zvyšky vzácneho pralesa

Holoruby, lanovka na sťahovanie dreva, mechanizmy, čerstvé drevo pripravené na odvoz. To všetko svedčí o výrube stromov v navrhovanej prírodnej rezervácii Smrekovica vo Veľkej Fatre, hoci v utorok dopoludnia tam nepanoval príznačný pracovný ruch.

08.09.2010 08:01
Smrekovica, Veľká Fatra Foto:
Minister Zsolt Simon zastavil vyhlásenie Smrekovice vo Veľkej Fatre za prírodnú rezerváciu.
debata (10)

„Keď sa o tom teraz začalo verejne hovoriť, asi utlmili svoje aktivity. Aj tak už stihli napáchať veľké škody,“ ukazuje na vyrúbané plochy ekológ Róbert Oružinský.

Prírodná rezervácia mala chrániť zvyšky pôvodného pralesa. Konanie o jej vyhlásení zastavil pokyn ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona, pod ktorého dočasne patrí aj oblasť životného prostredia. Simon zastavil vyhlasovanie nových chránených území. „Svojím rozhodnutím umožnil štátnym lesom vyťažiť čo najviac stromov, ktoré by vyťažené neboli, keby prírodná rezervácia bola už vyhlásená alebo stanovená predbežná ochrana tejto lokality, ale konanie bolo zastavené,“ myslí si Oružinský. Likvidácia lykožrútovej kalamity je podľa neho iba zástierkou. „Vo vyťažených stromoch som nenašiel nijaké známky po lykožrútoch, boli zdravé,“ tvrdí.

Úvahy o možnom zastavení výrubu po medializácii popiera hovorca Lesov SR Peter Gogola. „Neviem o tom, že by niekto dal pokyn k zastaveniu likvidácie kalamity. Úlohu splníme v termíne, teda do 30. septembra. V opačnom prípade nám hrozí pokuta.“ Zdôraznil, že opatrenia vykonávajú v súlade so zákonom, ktorý pod hrozbou sankcie predpisuje vlastníkovi lesa vykonať opatrenia na likvidáciu podkôrnikovej kalamity. „Rozsah ťažby bol určený Obvodným lesným úradom v Ružomberku, ktorý nám vypracoval harmonogram ťažby, stanovil termín ukončenia aj objem vyťaženej drevnej hmoty, štyritisíc kubických metrov,“ uviedol.

Podľa ochranárov je budúcnosť navrhovanej rezervácie, ktorá leží sčasti v Národnom parku Veľká Fatra a sčasti v jeho ochrannom pásme, vážne ohrozená. „Týmito zásahmi, ktoré štátne lesy v národnom parku robia, navrhnutú rezerváciu znehodnotia tak, že potom už nebude čo chrániť,“ dodáva Oružinský.

10 debata chyba