Fico považuje 'Ficovu daň' za bezmocnosť

Súboj medzi koalíciou a opozičným Smerom potvrdzuje, že hra na dobrých a zlých naberá na Slovensku ešte širšie dimenzie ako doteraz. Jedným z príkladov je pomenovanie zvýšenia dane z 19 na 20 percent, ktorú vláda hneď po tom, čo sa na nej dohodla, nazvala Ficovou daňou.

08.09.2010 09:02
debata (193)

Ďalším útok na dvoch štátnych tajomníkov, ktorí získali zákazku od bývalého ministra financií za Smer. „Je to dobre vymyslené a ťažko sa s tým bude dať niečo robiť,“ myslí si politológ Michal Horský.

Podľa sociológa Pavla Haulíka ľudia budú vnímať vyššiu DPH diferencovane. „Voliči Smeru to určite nebudú vnímať ako ‚Ficovu daň‘ a voliči súčasnej vládnej koalície, pokiaľ sa ten termín bude častejšie používať, si ho osvoja. Je to marketingový ťah, ktorý nespôsobí zásadnejší prevrat v názoroch ľudí na to, kto je zodpovedný za potrebu šetrenia,“ poznamenal Haulík. Nemyslí si preto, že to bol silný nástroj na formovanie verejnej mienky. DPH bude podľa sociológa jedna kvapka z množstva opatrení, ktoré prídu.

Samotný Fico nepripisuje označeniu „Ficova daň“ väčší význam. „To je bezmocnosť,“ okomentoval to.

Ešte zarážajúcejšia je polemika o tom, či je správne, aby ľavica využívala služby ľudí s pravicovo-liberálnym zmýšľaním. Dvaja štátni tajomníci Radičovej vlády Martin Chren (SaS) a Ivan Švejna (Most) získali od ministerstva financií pod vedením Jána Počiatka (Smer) kontrakt na vytvorenie a implementáciu rozpočtovej metodiky pre samosprávy. Ako upozornil týždenník Trend, Chren a Švejna podpísali ako spolumajitelia spoločnosti Hayek Consulting obchod s rezortom financií za 1,5 milióna eur. Obaja sú známi z Nadácie F. A. Hayeka.

Švejna tvrdí, že pozerať sa na obchod ideologicky je „klišé“. Podľa neho ide o vymyslený problém. „Chápem, že sme verejne činné osoby a ľudia majú radi pikošky. Sme hrdí na to, že sme programové rozpočtovanie implementovali na každú samosprávu po Slovensku,“ povedal Švejna. Podľa neho programové rozpočtovanie zavádzala Dzurindova vláda na centrálnej úrovni a pokračovala v ňom aj Ficova vláda.

Exminister Ján Počiatek povedal, že nikdy pri riešení odborných problémov nerozlišoval, či ide o ľudí s ľavicovým, alebo pravicovo-liberálnym zmýšľaním. „Projekt si vyžadoval externú spoluprácu. Určite bola obstaraná štandardným spôsobom,“ dodal Počiatek.

Sociológ Pavel Haulík netuší, ako verejná mienka vníma spoluprácu ľudí s odlišnými ideologickými názormi, pretože na to chýbajú relevantné údaje. Považuje však za chybu, pokiaľ by sa odborné problémy transformovali do ideologickej roviny.

193 debata chyba