Tomanová vypovedala zmluvu, z ktorej bolo Mihálovi zle

Exministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová osobne vypovedala príkaznú zmluvu s Centrom vzdelávania rezortu práce, ktoré realizuje celonárodný projekt sociálneho dialógu v podmienkach SR.

08.09.2010 15:24
Viera Tomanová Foto:
Exministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová.
debata (59)

„Reagujem tak na absolútne neopodstatnené a nezmyselné útoky súčasného vedenia rezortu voči mojej osobe. Keďže minister Jozef Mihál nezareagoval na moju verejnú výzvu a ministerstvo od zmluvy neodstúpilo, urobila som tak dnes sama. Týmto krokom chcem zabrániť tomu, aby moja osoba nebola barličkou pre vedenie ministra či jeho štátnu tajomníčku pri cielenom pohone na "neželaných“ sociálnych partnerov, pri rozbíjaní základov pre otvorený dialóg medzi sociálnymi partnermi, ktoré vychádzajú z priorít európskej politiky budovania moderného sociálneho štátu," uvádza sa v stanovisku poslankyne Tomanovej, ktoré zaslala do redakcie Pravda.

„Okrem toho venujem doterajší príjem za odvedenú odbornú práce pri realizácii jedného z nosných národných projektov, ktoré okrem iného gestoruje rezort práce, inštitúcii poskytujúcej sociálne služby odkázaným občanom, resp. výchove mladých ľudí,“ dodala.

Súčasné vedenie ministerstva obvinilo Tomanovú a tiež extajomníčku na rovnakom rezorte Emíliu Kršíkovú, že zarábali na projekte Centra vzdelávania, organizácie v priamej pôsobnosti rezortu, ktorý bol financovaný z eurofondov. „Pani ministerka podpísala dve príkazné zmluvy. Jednu pre Bratislavský samosprávny kraj a druhú pre zvyšok Slovenska. Jej hodinová odmena dosahovala výšku 37,50 eur,“ uviedla súčasná štátna tajomníčka rezortu Lucia Nicholsonová (SaS).

Májová výplata exministerky za odborné participovanie na národnom projekte Centra vzdelávania predstavovala sumu 375 eur za desať odpracovaných hodín. V júni si Tomanová prilepšila sumou 1125 eur za 30 odpracovaných hodín. Siedmy mesiac v roku si zatiaľ súčasná poslankyňa Národnej rady (NR) SR nevyúčtovala.

Súčasné vedenie ministerstva je presvedčené, že okrem porušenia zákona sú tieto príkazné zmluvy aj amorálne a obchádzajú Zákonník práce. Potvrdzujú to podľa štátnej tajomníčky aj dva nezávislé právnické posudky. Tie zhodne tvrdia, že bývalá ministerka aj štátna tajomníčka konali v rozpore so zákonom o ochrane verejného záujmu a nezlučiteľnosti funkcií.

59 debata chyba