V prepúšťaní dôchodcov vláda nemá jasno

Zakázať prácu pre vybrané skupiny dôchodcov pôjde vláde zrejme ťažšie, ako očakáva. Koalícia bude musieť zmeniť viacero zákonov a aj tak nemá istotu, že sa penzisti neobrátia na Ústavný súd. Okrem toho hrozí nárast čiernej práce.

09.09.2010 06:11
Jozef Mihál Foto:
Minister práce Jozef Mihál chce navrhnúť, aby sa poberateľovi predčasnej penzie na obdobie, keď bude pracovať a odvádzať dávky Sociálnej poisťovni, pozastavila výplata dôchodku.
debata (260)

Vláda sa chystá zakázať pracovať poberateľom predčasných dôchodkov. Starobní a výsluhoví penzisti by sa zasa nesmeli zamestnať v štátnej a verejnej správe.

Zamestnaní predčasní dôchodcovia si podľa súčasnej legislatívy nemôžu vybrať, či by si radšej ponechali prácu alebo penziu. Zákon im totiž nedovoľuje vzdať sa dôchodku, odísť by teda mohli len z pracovného pomeru. Minister práce Jozef Mihál však avizoval, že by si tisíce pracujúcich predčasných penzistov malo zvoliť jednu z týchto možností.

Mihál chce navrhnúť, aby sa poberateľovi predčasnej penzie na obdobie, keď bude pracovať a odvádzať dávky Sociálnej poisťovni, pozastavila výplata dôchodku. A keď zase pracovať prestane, začne opäť dostávať dôchodok. „Ak takýto zamestnaný občan dosiahne dôchodkový vek, predčasný dôchodok sa mu automaticky prekvalifikuje na starobný dôchodok. Ten sa mu prizná aj vtedy, ak vykonáva zárobkovú činnosť,“ vysvetlil. Aká bude jeho výška, však už nespresnil. Predčasné dôchodky sa totiž znižujú o pol percenta za každý mesiac.

Podľa Michala Páleníka z Inštitútu zamestnanosti musia prijatiu zákona o zrušení súbehu predchádzať aj iné legislatívne zmeny. „Nové okolnosti súvisiace s prácou dôchodcov by mal prinajmenšom riešiť Zákonník práce, aby vôbec bolo možné penzistu prepustiť len za to, že je penzista,“ mieni.

Expert na zamestnanosť očakáva aj spresnenie, či sa zrušenie súbehu dotkne len zamestnaneckého, alebo aj iných foriem pracovného pomeru. Zároveň pripúšťa, že ak štát prinúti dôchodcov, a to nielen predčasných, odísť z pracovného trhu, môžu si začať privyrábať načierno.

Predčasný dôchodca by však podľa Páleníka nemal súčasne poberať mzdu, lebo to odporuje základnej myšlienke, pre ktorú vlastne inštitút predčasného dôchodku vznikol. „Jeho cieľom je umožniť skorší odchod do penzie tým, ktorí krátko pred dovŕšením odchodového veku stratili prácu. Aby nestrácali dôstojnosť, keď by si museli každý mesiac pýtať na úrade práce príslušnú pečiatku,“ zdôraznil.

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) tvrdí, že zákazom práce nechce vláda obmedzovať aktívnu starobu. Pripomína však problémy so zamestnávaním mladých. Zákaz by sa mal podľa nej týkať len zamestnaných penzistov. Pripustila, že pôjde aj o starých učiteľov či lekárov, keďže nezamestnaných je teraz aj mnoho mladých učiteľov či lekárov absolventov.

Naopak, dôchodcovia vo volených funkciách zostanú na svojich miestach. Čo však napríklad s prípadnými ministrami, štátnymi tajomníkmi či členmi dozorných rád štátnych alebo mestských akcioviek, ktorí volenými zástupcami nie sú, zatiaľ jasné nie je.

Mihál priznal, že ministerstvo zatiaľ nemá ani presné prepočty, koľko by štát týmito opatreniami mohol ušetriť. Tvrdí, že Sociálna poisťovňa rezortu ešte nedodala informácie o počte pracujúcich poberateľov predčasného dôchodku. „V tejto chvíli pracujeme iba s odhadmi a očakávame, že nám Sociálna poisťovňa tieto počty spresní,“ dodal Mihál.

Podľa informácií Pravdy Sociálna poisťovňa eviduje vyše 21-tisíc predčasných dôchodcov, ktorí zároveň pracujú. Väčší problém však bude mať minister s evidenciou štátom zamestnávaných poberateľov starobných a výsluhových dôchodkov, prípadne starobných aj výsluhových, keďže taká nateraz vôbec nie je.

260 debata chyba