Imunitu si poslanci neobmedzia ani tentoraz

Poslanci zostanú naďalej chránení pred zákonmi viac ako bežní občania. Koalícia nezískala podporu opozície pre ústavnú novelu, ktorá by obmedzila ich imunitu len na výroky v Národnej rade. Odmietla totiž odložiť debatu o okresaní výhod až po budúcotýždňovom referende, čo bola podmienka Smeru na podporu novely.

09.09.2010 07:46
poslanci, parlament, NR SR Foto:
Obmedzenie imunity neprešlo už viackrát aj v minulom volebnom období.
debata (101)

O novele sa bude hlasovať tento týždeň. Premiérka Iveta Radičová nevylúčila, že sa pokúsia upraviť aspoň priestupkovú imunitu. Na takúto zmenu by koalícii stačila jednoduchá väčšina bez podpory opozície.

Obmedzenie imunity neprešlo opakovane ani v minulom volebnom období. SNS je zásadne proti zásahom do imunity, koalícia sa teraz preto pokúsila získať hlasy Smeru. Aj ten má však podľa Miroslava Číža výhrady k obmedzeniu poslaneckej imunity. Obávajú sa napríklad, ako by sa zachovala polícia či súdy, ak by sa im zrazu po dvadsiatich rokoch otvorila možnosť stíhať poslancov bez súhlasu Národnej rady.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská považuje obavy zo šikanovania za absurdný zástupný argument. „Pre mňa je nepochopiteľné, aby poslanec takto nedôveroval právnemu štátu na Slovensku. Ak je situácia taká zlá, potom by si o to viac mali ústavní činitelia zúžiť imunitu, lebo to nie je fér voči bežným občanom.“ Žitňanská si myslí, že imunita by sa mala obmedziť aj sudcom.

Zástupca koalície na rokovaní Radoslav Procházka z KDH tvrdí, že na zúžení imunity nie je vôbec možné sa s opozíciou dohodnúť. Ak by mal byť text pre Smer prijateľný, nemal by už s pôvodným zákonom, ktorý si vláda zaradila medzi svoje priority, nič spoločné. „Na získanie súhlasu opozície by bolo potrebné nielen vynechať z toho návrhu sudcov, ale aj významne zasiahnuť do navrhnutej úpravy poslaneckej imunity. O tomto návrhu vládneho zákona nemá zmysel hľadať zhodu,“ konštatoval Procházka.

Po tom, čo Robert Fico odporučil voličom, aby ignorovali referendum iniciované SaS, koalícia sa rozhodla program nemeniť a zaradiť hlasovanie o zákone v druhom čítaní na zajtra.

Ako poslanci donedávna využívali imunitu

2009

– Poslanec za Smer Ján Kvorka sa vyhol trestnému stíhaniu, hoci bol podozrivý, že v roku 2006 odvliekol a zbil nového priateľa svojej mladej milenky, údajne za to, že mu rozbil okno na aute.

– Predseda SMK Pál Csáky prekročil pri Rimavskej Sobote povolenú päťdesiatku o 53 kilometrov za hodinu. Polícia ho po predložení poslaneckého preukazu nechala odísť.
Poslanec SMK a primátor Komárna Tibor Bastrnák jazdil na ceste pri Komárne rýchlosťou 154 kilometrov za hodinu. Povolená rýchlosť bola 90.

2005 a 2008

– Poslanec SMK Miklós Duray dvakrát odmietol skúšku na alkohol, hoci sa zdalo, že ho pil. Raz po autonehode, druhý raz po prekročení rýchlosti.

– Poslancovi HZDS Jánovi Cuperovi namerali po nehode v roku 2005 dve promile.

101 debata chyba