Bratislavskú vodu nepriamo sprivatizujú

Mestskí poslanci nedokážu zabrániť privatizácii Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, ku ktorej má dôjsť do dvoch týždňov. Hoci na primátora Andreja Ďurkovského sa s interpeláciou obrátili ešte v júli, ten im odpovedal až v stredu. Odkázal im, že všetky orgány postupovali v zmysle svojich právomocí.

09.09.2010 08:17
voda, Bratislavská vodárenská spoločnosť Foto:
Bratislava má v súčasnosti tretiu najdrahšiu vodu na Slovensku, pričom takmer polovica vody sa nefakturuje a mizne pre mnohé neodstránené poruchy a úniky.
debata (63)

Podľa primátora nie je možné vyhlásiť ani skorší termín zasadnutia mestského zastupiteľstva. To sa teda najbližšie stretne 30. septembra, čo je termín, do ktorého sa má zvýšiť imanie spoločnosti Infra Services, dcérskej firmy Bratislavskej vodárenskej. Potom sa bude môcť stať 49-percentným akcionárom spoločnosti subjekt z podnikateľských kruhov.

Podľa mestského poslanca Jána Budaja je však zmluva materskej Bratislavskej vodárenskej s firmou Infra Services, ktorá je jej monopolným dodávateľom, nevýhodná: „Bratislavská vodárenská si nemôže vyberať spomedzi služieb tie lacnejšie, ale platí za výkony Infra Services viac, ako jej ponúkajú iné firmy.“

Pridáva sa k nemu aj Elena Pätoprstá z protikorupčnej pracovnej skupiny Ekofóra, ktorá sa pýta: „Ako je možné, že náklady na výrobu vody sú v Bratislave najnižšie a súhrn ziskov Bratislavskej vodárenskej je v záporných číslach?“ Bratislava má v súčasnosti tretiu najdrahšiu vodu na Slovensku, pričom takmer polovica vody sa nefakturuje a mizne pre mnohé neodstránené poruchy a úniky.

Budaj je presvedčený, že Bratislavská vodárenská sa v súčasnosti cieľavedome uvádza do straty, čím získava argumenty na zvyšovanie ceny. Jej väčšinovým vlastníkom je hlavné mesto, a keďže Ďurkovský je nominantom KDH a SDKÚ, tie podľa Budaja nesú zodpovednosť za kroky, ktoré smerujú k „vynášaniu majetku z BVS do dcérskych súkromných spoločností“. Poslanec plánuje svoje zistenia odovzdať hlavnému kontrolórovi Bratislavy.

63 debata chyba