Odvolávaniu bude možno čeliť aj Galko

Šéf parlamentného výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva Peter Žiga (Smer) nevylučuje, že pripravia návrh na odvolanie ministra obrany Ľubomíra Galka. "Budeme sa musieť o tom politicky poradiť," uviedol po rokovaní výboru, ktorý sa podľa neho nezaoberal "kauzou Galko".

09.09.2010 14:59
Galko, minister obrany Foto:
Minister obrany Ľubomír Galko.
debata (14)

Návrh na odvolanie prichádza do úvahy vtedy, ak nebudú spokojní s vysvetlením, ktoré im ako výsledok šetrenia má predložiť komisia rezortu obrany k spornej bezpečnostnej previerke Milana Hudeca, ktorého Galko vymenoval za šéfa Vojenskej spravodajskej služby. „Keď výbor pre kontrolu vojenského spravodajstva požiada ministra o doklady a minister mu ich nevydá, tak vytvára isté špekulácie o tom, že dochádza k nejakým pochybeniam,“ dodal Žiga. Doterajšie informácie podľa neho hovoria o tom, že Galko zákon porušil.

Komisii však Žiga veľmi nedôveruje. „Všeobecne menovať komisie z ľudí, ktorí vyšetrujú, či minister pochybil v rámci svojich radov, to znamená, keď minister vymenuje v rámci svojho rezortu komisiu, ktorá má vyšetriť, či postupoval správne alebo nie, už to sa mi zdá divné,“ podotkol. „Keďže poslancami vládnej koalície bol zamietnutý postup a boli zamietnuté požiadavky o informácie, ktoré mali opoziční poslanci, tak celé sa mi to zdá úplne zvláštne a celý ten postup sa mi zdá zahmlený a divný,“ uviedol Žiga.

Výbor na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva by mal najbližšie zasadať počas októbrového rokovania parlamentu. Ak sa však Galko s výsledkami ohlási skôr a bude politická zhoda, Žiga nevidí problém v tom, aby sa členovia výboru stretli skôr.

Minister Galko po pár dňoch vo funkcii odvolal bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby Milana Hudeca. Urobil tak po tom, čo ho spravodajské služby upozornili na nezrovnalosti v Hudecovej bezpečnostnej previerke.

Bezpečnostná previerka totiž mala skorší dátum, ako jeden z dokumentov, ktorý s ňou súvisel. Galko nevylučuje, že s dokumentmi mohol niekto manipulovať. Udalosť prešetruje komisia, ktorú minister ustanovil. Predstavitelia Smeru vyslovili podozrenia, že Galko mohol postupovať nezákonne.

14 debata chyba