Koalícia sa chystá meniť jazykový zákon

Koalícia sa chystá meniť jazykový zákon. Minister kultúry Daniel Krajcer ho chce dať do legislatívneho procesu tak, aby parlament o novele mohol rokovať už v októbri. Minister sa stretol s koaličnými poslancami, kde im ministerský návrh predstavil. K návrhu však má určité výhrady práve Most-Híd, ale aj KDH. Strana Most-Híd má výhrady k sankciám, kresťanskí demokrati zas kritizujú vypustenie ustanovenia, podľa ktorého štátni úradníci majú ovládať úradný jazyk.

09.09.2010 15:04
Krajcer, Bugar Foto:
Minister kultúry Daniel Krajcer so šéfom strany Most-Híd Bélom Bugárom. Most nesúhlasí so sankcami v jazykovom zákone.
debata (117)

Výhrady k sankciám strany Most-Híd potvrdil novinárom predseda poslaneckého klubu strany László Solymos. „My sme mali výhrady k sankciám. Bude sa to riešiť ďalej. V návrhu ministerstva figurujú v nejakom rozsahu. Diskutujeme o tom. Zákon je pripravený kompromisne. Nie sú tam nejaké závažné výhrady,“ konštatoval.

Podľa podpredsedníčky KDH Jany Žitňanskej zástupcovia koaličných strán sa ešte musia stretnúť a porozprávať, aby výsledok bol taký, ako si všetci želajú. „Jeden z návrhov je, aby sa stretli ešte zástupcovia všetkých strán a predostreli svoje výhrady. Je viacero otáznikov,“ uviedla. Žitňanská odmietla, že výhradami k zákonu hrajú kresťanskí demokrati na národnú strunu. „KDH nikdy nehrá na národnú strunu,“ dodala.

Minister Krajcer zdôraznil, že novela jazykového zákona je citlivý právny predpis, preto sa ešte pred tým, ako zákon predloží do pripomienkového konania, stretol s koaličnými poslancami. Chcel tým vytvoriť ešte priestor na diskusiu o tomto zákone.

„Veľa vecí už bolo zapracovaných po komunikácii so stranou Most-Híd a vicepremiérom pre ľudské práva Rudolfom Chmelom,“ uviedol. Podľa neho zákon sa snaží o ochranu štátneho jazyka, ale na druhej strane chce odstrániť nezmyselné reštrikcie proti menšinám. „Toto návrh zákona kopíruje. Je priestor stále, aby došlo k ďalším vylepšeniam. Sankcie sú oblasťou kde došlo k viacerým úpravám a zmenám. Je to jedna z vecí, o ktorých budeme diskutovať,“ dodal.

117 debata chyba