Harabin sa nevzdáva, podal sťažnosť voči rozhodnutiu prokuratúry

Spor medzi predsedom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom a ministrom financií Ivanom Miklošom kvôli kontrole na NS SR pokračuje. Harabin totiž podal voči rozhodnutiu Generálnej prokuratúry, ktorá zamietla jeho trestné oznámenie na Mikloša, sťažnosť. Informoval o tom Tlačový a informačný odbor Najvyššieho súdu SR.

09.09.2010 16:41
Štefan Harabin Foto:
Šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin
debata (28)

„Verím, že o sťažnosti nebude rozhodnuté s rýchlosťou svetla. Pán generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa nemá kam ponáhľať, pretože voľba generálneho prokurátora sa uskutoční až na rozhraní v rokov 2010–2011,“ povedal Harabin. Zároveň dodal, že sa nebráni nezávislej kontrole zo strany Najvyššieho kontrolného úradu, ktorá môže nastúpiť okamžite.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka uviedol, že ministerstvo financií má právo podľa súčasnej legislatívy vykonať audit na Najvyššom súde. „Tvrdenia, ktoré boli dané oznamovateľom, nie sú takej relevancie, že by sme mali niekoho trestnoprávne stíhať,“ ozrejmil.

Kauza ministerstvo financií verzus Naj­vyšší súd sa ťahá od konca júla. Keďže sa napriek niekoľkým pokusom ministerstvu nepodarilo vládny audit uskutočniť, Mikloš sa rozhodol uložiť NS pokutu vo výške 33.000 eur a Harabinovi 1000 eur. Šéf Najvyššieho súdu označil kontrolu za nezákonnú, ktorá podľa neho potvrdila, že minister financií chce od začiatku politicky zlikvidovať samostatný rozpočet NS SR a hľadá na to len mediálne krytie.

Najvyšší súd podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru 10. augusta. To bolo rozšírené a doplnené o ďalšie skutočnosti a dôkazy 20. augusta. Druhé bolo podané 27. augusta. V tomto spore podal trestné oznámenie aj Ivan Mikloš na Štefana Harabina.

28 debata chyba